Södermalm Foto: AW

Hela tiden har jag hävdat att Amanda är väldigt olik mig och det stämmer. Vi är olika. Men nu när jag fått lite distans till boken, ser jag att vi har mycket gemensamt. Känslorna kring universitetet till exempel. Och jo, jag kollar också på rätt mycket serier. Men jag har inte lika många följare på Instagram som Amanda har.

Under en vecka i februari fick jag äran att ta över Southside Stories Instagramstories (Finns kvar under händelser, Takeover! hos @southsidestories). Eftersom Instagram handlar om bilder, så gick jag genom miljöerna i QampusQueen. Promenerade vägarna där Amanda rör sig, letade höstbilder i telefonen (och uppdrog åt andra att skicka bilder från platser jag inte kan ta mig till just nu).

Obs! Fejk 🙂

Huvudkaraktären Amanda Olsson är en ideell influenser, feminist och antirasist som bor i Årsta. Hon har en blogg och älskar Instagram. Jag tycker inte det är helt lätt att kort berätta om vem Amanda är, därför blev jag väldigt glad över den här beskrivningen:

”Amanda gillar en perfekt blandning av lättsam underhållning och viktiga saker, vilket gör henne till en trovärdig karaktär. Jag orkar inte läsa om perfekta kvinnor, eller människor, men heller inte motsatsen. Det måste finnas substans och djup hos en karaktär.” (Linda Nordby).

Amanda pluggar statsvetenskap på Stockholms universitet och det är där hon träffar överklasskillen Carl Fredrik. Hon förstår att Carl Fredrik ljuger om det mesta, men släpper ändå in honom i sitt liv. Amandas förebild och lärare Bo Lundgren försvinner mystiskt efter att ha varit hotad av nazister. För att komma i kontakt med hatarna registrerar Amanda och hennes kompisar profilen QampusQueen på Flash.

Årstaviken Foto: AW

“Amanda sjunker ner på bänken och vänder blicken ut mot Årstaviken igen. Det har börjat blåsa och vattnet krusar sig på ytan. Båtägarna på andra sidan har tagit upp sina båtar på land och kolonilotterna är färglösa.”

Foto: AW

“Seven Eleven på Gullmarsplan är som vanligt vid den här tiden som en stor efterfest. Folk skriker och skrattar. Eller sitter tysta i ett hörn och fyllekäkar korv. Småtjafs och kärleksdraman.”

“En väktare tittar misstänksamt på henne. Allt runt omkring är bara vanligt. Två pundare gör upp en affär. En tjej kysser en annan tjej och går till andra nedgången. Några bajare är tidiga till matchen och ska säkert gå och dricka öl. Någon äter en glass och två duvor letar smulor på betonggolvet.”

Stockholms universitet Foto: Axel Sandin

“Amanda sitter på muren utanför Allhuset och äter en kexchoklad. Tjuvlyssnar på samtal om politik och religion, tentafrågor och kvällens pubar. Det är som en egen värld. En bubbla där alla tror på framtiden.”

Foto: Axel Sandin

”Amanda går sakta genom korridoren som leder till klassrummet där de ska ha första lektionen. Väggarna är som stora anslagstavlor. Hon läser på varenda affisch och uppsatt papperslapp. Onsdagspub, filmkväll och föreläsning om Syrien. Böcker som vill byta ägare och studenter som söker boende.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s