Ska omvärlden vakna nu då!?

Det blev morgonkaffe på centralen i dag igen och tredje tågresan den här veckan. Först var det Malmö, i tisdags kortare resa till Västerås där jag talade för tre gymnasieklasser och nu är jag på väg till Varberg. Där ska jag både snacka på en skola, och sen delta i ett seminarium i kväll (19.00) i Folketshus. Det är PGS lokalgrupp i Varberg som arrangerar tillsammans med Rädda Barnen, FN-förbundet och ABF Norra Halland. Det ska bli jättekul. De två bästa sakerna med mitt jobb och uppdrag ju, att träffa studenter och sen lokalgrupper och aktivister.

Jag tänker bra på tåg. Mycket och koncentrerat. Om jag inte somnar, vilket ju händer rätt ofta också.

I dag tänker jag på det israeliska valet. Jag hade precis som de flesta palestinier och andra som är aktiva kring Palestina/Israel-konflikten ingen större förhoppning om att saker skulle förändras med ett eventuellt regeringsskifte i Israel. Israeliska regeringar av olika färg har kommit och gått genom åren, men ockupationen och fördrivningen av palestinier har bestått. Jag är fast övertygad om att ett slut på ockupationen och en rättvis fred inte kommer att komma till genom att en israelisk regering bestämmer sig för det. Det kommer att hända när omvärlden sätter tillräckligt hård press på landet. När Israel tvingas ställas till svars för sina brott mot internationell rätt och mänskliga rättigheter.

Så även om det inte hade lett till några större förändringar för palestinierna med en regering ledd av arbetarpartiet, är en sak säker. Netanyahu har nu fått grönt ljus, inte bara för fortsatt ockupation, kolonialism och apartheid – utan för ännu hårdare tag, fler bosättningar bland annat. Och han kommer inte att vänta med att utnyttja det mandatet. Han byggde sin valrörelse på rasistiska argument och han klargjorde dagarna innan valet att det inte blir någon palestinsk stat med honom vid makten.

Många gånger har vi sett israeliska politiker säga en sak inför kamerorna, och agera tvärtemot när de varit säkra på att strålkastarljusen riktats åt ett annat håll. Något som i och för sig blivit svårare med åren när nyheter sprids via sociala medier. Men lögnerna och hyckleriet har många gånger lyckats ändå.

SÅ. Kanske kanske kan detta faktum – att Netanyahu nu öppet inför hela världen förklarat att han kommer fortsätta brotten mot internationell rätt – göra att omvärlden till slut vaknar?

Man har hoppats förr. Det som är annorlunda nu är att BDS-rörelsen har vuxit sig stark. Från att bojkott mot Israel var något som många organisationer, politiker och debattörer inte ens ville prata om växer kraven i alla möjliga sammanhang på att några former av åtgärder skall vidtas.

Förbud mot handel med bosättarprodukter. Sanktioner mot misstänkta krigsförbrytare. Akademisk bojkott mot universitet med direkt koppling till ockupationen. Suspendering av handelsavtalet mellan EU och Israel. Stopp för militärt samarbete.

BDS ger många möjligheter och några av dessa saker skulle göra stor skillnad, det är jag säker på. Även om jag och PGS förespråkar en total bojkott av Israel till dess att ockupationen upphör.

Vi – PGS styrelse kommenterade valresultatet så här i går:
BDS är vägen att gå i kampen för ett fritt Palestina

En reaktion på ”Ska omvärlden vakna nu då!?

  1. Jag tror inte några hopsnickrade bokstavskombinationer kan åstadkomma någon förändring i rådande förhållande. Men – om Hamas och övriga terrororganisationer slutar att hota Israels existens finns alla förutsättningar för fred och utveckling i området. Att ensidig skylla på Israel är inte fruktbart och kanske inte ens är meningen att vara det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s