Klokt beslut, Oatly!

Det är oerhört glädjande nyheter att Oatly beslutat sig för att sluta handla sitt d-vitamin från en israelisk leverantör. Ett väldigt klokt beslut att lyssna till sina konsumenter, att de direkt när folk började höra av sig med vädjan att inte bryta mot den internationella BDS-rörelsen, fattade beslutet att byta leverantör.

BDS står för bojkott, desinvesteringar och sanktioner och är ett svar på ett upprop från det palestinska civilsamhället till omvärlden. En uppmaning att stödja palestiniernas ickevåldsmotstånd mot ockupationen genom att inte handla eller investera i Israel så länge ockupation och apartheid pågår.

Det var därför många som var besvikna när det kom till allmän kännedom att Oatly använde en israelisk producent av sitt d-vitamin. Veganer och solidaritetsaktivister hörde av sig till företaget med brev och vädjanden.

Nu verkar det som att Israels försvarare mobiliserar för en bojkott av Oatly. Oatly får ta emot väldigt aggressiva påhopp bland annat på twitter. Inte helt oväntat, då BDS och ickevåldsmotståndet i dag är det som hotar Israels regering allra mest. Jag tycker det därför är viktigt att många av oss som stödjer beslutet, också hör av sig till Oatly och tackar dem för deras mod och kloka beslut.

Tack Oatly och alla inblandade som skrev brev och argumenterade. Vi lyckades!!

Som både vegan och aktivist är jag så klart väldigt glad att återigen kunna använda Oatlys produkter.

4 reaktioner på ”Klokt beslut, Oatly!

  1. Mats N

    Skulle det vara ett problem i sig att något företag vågade sig på att ”bryta mot BDS bojkott”???
    Som om BDS åsikter vore lag, och/eller den gällande sanningen vilka alla måste leva efter. Ger mig starkt totaltära vibbar…

  2. Pinglan

    Israel lobbyn vet inga gränser på hat de sprider inne hos Oatly nu. Kampen fortsätter risken finns att de ändrar sitt beslut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s