2014 ett år med krig och ökad fascism, men också solidaritet och motstånd

Två dagar kvar på kontoret, sen tar jag semester. En efterlängtad sådan som skall tillbringas i Sydafrika med delar av familjen. Det ska bli så fantastiskt skönt, och jag har längtat sedan i somras när Israels krig mot Gaza gjorde att det fanns få stunder av harmoni och vila. Det känns väldigt inspirerande att just åka till Sydafrika, med deras tradition av organisering och motstånd. Ja, planen är att träffa lite aktivister där.

Städar skrivbordet, sorterar papper och förbereder för bokslut och rapporteringen av bidrag som jag kommer att kastas in i när jag kommer hem.

2014. Året som utsågs till FNs år för solidaritet med det palestinska folket. Blev ett år där omvärldens makthavare tysta såg på när Israel begick en blodig massaker mot Gazas instängda befolkning, ett år när bosättningspolitiken, arresteringar, våld och förtryck pågick på Västbanken utan konsekvenser för Israel. Ett år när Jerusalem mer än tidigare, varit i fokus för Israels ockupation och apartheid. Det blev också ett år när PGS fick det lägsta ekonomiska bidragen på många år.

Även på hemmaplan har 2014 varit ett mörkt år på många sätt. Fascismen och rasismen har vuxit sig starkare och är representerade i riksdagen i form av Sveriges tredje största parti. Normaliseringen av sverigedemokraterna gör mig livrädd och har fått mig att återigen, efter att mest ha sysslat med utrikespolitik senaste tio åren, engagera mig mer i det som händer i Sverige.

Men det har också varit ett år av solidaritet och motstånd. Ett år där fler människor än på länge tog ställning för palestiniernas rättigheter, där BDS-rörelsen vuxit så det knakat och vunnit flera viktiga segrar och året då medlemmarna gick in och räddade PGS genom bidrag. Vart än nazister och fascister har visat sig på gatorna i Sverige (och många andra länder), har de mötts av massiva protester och vi har sett hur många engagerat sig på skolor och arbetsplatser för att krossa rasismen.

Jag hoppas att 2015 blir ett år där vi ser dessa rörelser växa ytterligare och där fler väljer att engagera sig.

För mig personligen har det här året verkligen varit en bergochdalbana, men en total lycka när Hammarby äntligen, efter 5 år tog steget tillbaka till Allsvenskan. I solidariteten, motståndet och i Hammarbys framgångar har jag hämtat min energi det här året.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s