Oatly och D-vitamin från Israel

Jag har egentligen aldrig druckit eller använt så mycket havreprylar i maten/kaffet, utan mer sojamjölk. När Svensk mjölk stämde Oatly för deras marknadsföring, bland annat ”It is like milk, but made for humans” började jag stödköpa Oatlys produkter och fastnade. Sen nu ganska nyligen kom det till min kännedom att D-vitaminen i havremjölken kommer från Israel.

Jag blev helt förtvivlad. Två kamper som krockar. Och jag vill ju att Oatly ska vinna det här över Svensk Mjölk. Men jag kan inte under några omständigheter stödja företag som köper produkter från Israel. Då blir det bojkott.

Många kände som jag. Besvikelse. Och jag tror att Oatly har fått många brev från aktivister den senaste tiden. Jag skrev som det är att jag är vegan och mycket besviken över detta, förklarade att jag är ordförande i Palestinagrupperna som är en del av den internationella BDS-rörelsen och att vi bojkottar varor från Israel. Förklarade varför, bland annat:

”Att handla med Israel så länge de ockuperar och förtrycker palestinierna, är att indirekt medverka till folkrättsbrott. BDS-rörelsen sätter fokus på det.”
Jag skrev att vi är hoppfulla att de ska ändra sig, då jag antar att politiskt medvetna människor mot ockupation och förtryck är en viktig målgrupp för dem.
Det var ett glädjande svar vi (och många andra fick i dag). Oatly säger de förstår och att de efter att ha letat ett tag nu också hittat ett alternativ.
Jag har svarat att vi är många som är glada för detta och att jag lovar meddela alla jag känner när vi fått bekräftat att de byter leverantör för D-vitaminen!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s