Sverige erkänner Palestina. Tankar efter en intensiv dag.

I dag blev en intensiv dag. Vi har ofta intensiva dagar på Palestinagrupperna, men då främst när någonting hemskt har hänt. I dag fick vi fokusera på någonting positivt. Jag fick ett mail innan jag gick hem i går eftermiddag från en tidning som ville ha kommentarer klara när regeringens erkännande av Palestina presenterades, att de trodde det skulle ske mycket snart. Jag svarade att jag kommer med lite tankar i morgon, då jag inte hade en tanke på att det skulle ske SÅ snart.

Vaknade till klockan fem i morse och började fippla med telefonen, kollade twitter och andra sociala medier. Får då se att utrikesminister Margot Wallström på DN-debatt förklarar att erkännandet av Palestina ska ske i dag på regeringssammanträdet. I DAG! Jag försöker somna om en stund, men det är hopplöst. Tankarna snurrar i huvudet.

Börjar formulera på ett uttalande i huvudet och tänker igenom vad som är viktigt att föra fram kring detta. Innan jag hunnit dricka kaffe ringer P4 Värmland och vill göra en direktsänd intervju. Jag gör den samtidigt som jag sätter på kaffet och lyckas ta några klunkar. Men hjälp, det var ingen bra idé kanske, men jo det blev väl en okej intervju i alla fall och det föll på plats vad som var viktigt att säga. Vi har ju hunnit prata igenom våra tankar kring det här i PGS tidigare, då Stefan Lövfen kom med beskedet i regeringsförklaringen.

Jag/vi är jätteglada över att regeringen agerar nu och att de inte har gett vika för kritik från Israel, USA eller från olika håll i Sverige. Det visar att de menar allvar med att de kommer att agera för palestiniernas rättigheter. Vi ser erkännandet som ett viktigt steg och ett stort moraliskt stöd för det palestinska folket. Det känns också väldigt bra att palestiniernas rättigheter på allvar kommer upp på den politiska dagordningen.

Men erkännandet måste nu fyllas med innehåll och följas av fler åtgärder för att sätta press på Israel inför kommande fredsförhandlingar.

Situationen för palestinierna på Västbanken, i Gaza och i Jerusalem är i dag svårare än någonsin, med utbyggnad av bosättningar, bosättarvåld, landstölder, arresteringar och apartheid. Målet är ett slut på ockupation och en rättvis fred som innefattar flyktingarnas rätt att återvända osv. För att nå dit krävs än hårdare press på Israel.

Nästa steg från Sveriges sida är förhoppningsvis att avbryta allt militärt samarbete med Israel och ta hem militärattachén från Tel Aviv. Vi hoppas också att Sverige nu ska verka för att handelsavtalet mellan EU och Israel suspenderas.

Sverige blir det 135:e landet att erkänna staten Israel och förhoppningsvis öppnar detta för att fler följer efter. Så i dag gläds vi och firar, men sen fortsätter kampen. Och bojkotten av Israel till dess att Palestina är fritt.

PGS uttalande: Sverige erkänner Palestina

Vi fick ett brev från vår vän Amjad i flyktinglägret Askar i dag. En glad hälsning:

Amjad

Vilken vacker morgon i Palestina 

Dear friends,

Det första jag såg när jag slog upp ögonen idag var nyheten om att den Svenska regeringen nu tar det officiella beslutet att erkänna Palestina som en oberoende stat. Min glädje är enorm men samtidigt är jag inte förvånad…

Vid 21 års ålder, efter fem år i ett israeliskt fängelse, började jag verkligen inse behovet av olika sorters stöd för barn och ungdomar i flyktinglägret Askar som jag är uppvuxen i. Och den första organisation att ge oss detta stöd – som banat väg för bl a organiserade ungdomsaktiviteter och demokratisering – är Palestinagrupperna i Sverige.

Jag riktar idag ett stort tack till det svenska folket, Palestinagrupperna, alla hårt arbetande organisationer, den svenska regeringen; alla som kämpar så hårt för en rättvis fred i regionen.

Idag ska vi fira, men imorgon måste kampen fortsätta tills att vi tillsammans lyckats stoppa den illegala ockupationen av mitt och Palestiniernas hemland. Min tro på en tvåstatslösning har fått extra energi idag. Drömmen om fred, delad av så många Palestinier och Israeler, får inte smolkas av utökade bosättningar, krigen i Gaza och avstannande fredssamtal.

Låt oss minnas denna dag när hoppet sviktar – när vi behöver energin som bäst.

Amjad Rfaie, ordförande för Kultur- och ungdomscentret i Askar Camp, samt förtroendevald ledamot i Askars folkråd.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s