Palestina på FN-dagen

I dag är det FN-dagen. Den 24 oktober varje år firas den till minne av att FN-stadgan trädde i kraft 1948. Tanken är att man i dag ska främja syftena, målsättningarna och resultaten som FN står för. I Sverige uppmärksammas detta på olika sätt här och var, men framför allt på skolorna. Alla tillfällen att ha internationella perspektiv tycker jag är viktiga och det är kul att se att många skolor verkligen gör någonting bra av det här.

Jag kommer just från Fredrika Bremer-gymnasiet där jag var inbjuden av en grupp studenter som själva tagit initiativ till att uppmärksamma Palestina på FN-dagen. Jag hade fått förfrågningar även från andra håll, men tvekade inte att tacka ja till det här. Jag är väldigt imponerad av dessa ungdomar. De har bestämt sig för att deras arbete i trean i socialt entreprenörskap ska vara att informera om situationen för framför allt barn och unga i Palestina, samt att samla in pengar till Gaza Sporting Club; den sportklubb som jag besökte förra sommaren och som vi har skrivit om i PGS temanummer Idrott under ockupation.

Mina föreläsningar var en del i deras arbete. De hade som sagt själva bokat aulan och bjudit in fyra klasser i samråd med lärare. De förklarade också varför de valt att engagera sig i det här. Så min föreläsning fokuserade på barn och ungas situation och speciellt idrottens betydelse. Om problemen att bedriva idrott under ockupation, och hur det ger unga drömmar och en sysselsättning där de får känna sig fria.

2014 utropades till FNs år för solidaritet med det palestinska folket. Vi var många som var glada över det beskedet, men också oroliga att det inte skulle betyda något i praktiken. PGS skrev en uppmaning och önskan om att detta skulle fyllas med ett innehåll. För palestinierna är trötta på ord.

Det känns väldigt ledsamt att konstatera så här i slutet av oktober att FNs solidaritet med det palestinska folket inte betydde mycket när Israeliska stridsflyg och marktrupper anföll den instängda befolkningen i Gaza i somras. Att omvärlden såg på när ännu en massaker utfördes, med 500 barn bland de dödade. Solidariteten bland folk över hela världen har vuxit, samtidigt som institutioner och länder som skulle kunnat sätta stopp för detta, valde att blunda.

Så det kändes väldigt väldigt fint att få prata om Palestina inför och med dessa fantastiska ungdomar.

Jag gick därifrån full av energi och med hopp om framtiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s