Hoppfullt att Sverige erkänner Palestina.

Stockholmtåg

Korsord, deckare, läroboken i arabiska, penna, papper, dator, lurar, matlåda och en Pepsi Max. Redo för fem timmars tågresa till Malmö. Risken, eller chansen att jag somnar är också rätt stor också.

Jag är på väg till Malmö för att i morgon träffa aktiva i PGS lokalgrupper i södra Sverige; Varberg, Halmstad, Lund, Malmö och Hässleholm. Vi ska diskutera framtida arbetet, BDS/Bojkott-kampanjer och vår ungsatsning #Ungmotockupation, bland annat. Det ska bli superkul. Så stolt över lokalgrupperna och allt fantastiskt arbete som görs runt om i landet, med flygbladsutdelningar, pengainsamling, konserter, seminarier, filmkvällar, artiklar i lokalpressen osv.. Också alltid roligt att träffa folk som man har haft massa kontakt med genom mail.

Kanske kommer vi också att smida lite planer hur vi nu ska bevaka att den nya rödgröna regeringen genomför allt de lovat under åren i opposition. Många kloka debattartiklar har skrivits från olika håll och kanter och nu hoppas vi att dessa ord och löften också ska bli verklighet.

Men jag måste säga att det i alla fall började bra, när statsminister Stefan Löfven redan i regeringsförklaringen klargjorde att Sverige skall erkänna Palestina som stat. Ett mycket glädjande besked!!. Sverige blir det första EU-land som gör detta, vilket förhoppningsvis leder till att fler följer efter. Det kommer att leda till att Palestinas status höjs och öka möjligheterna för palestinierna att agera i olika forum. Det är också en viktig markering mot Israel att Sverige mer kraftfullt kommer att agera för palestiniernas rättigheter. Det har redan blivit rubriker över hela världen, inte minst i Israel och de palestinier jag talat med är väldigt glada. De hoppas att detta betyder att palestinierna kan räkna med Sveriges solidaritet och engagemang framöver. Som de gjorde en gång i tiden.

Nästa steg borde vara att Sverige avbryter allt militärt samarbete med Israel och tar hem militärattachén från Tel Aviv. Detta har de lovat tidigare och med så många i regeringen som i ord och handling visat att de är mot ockupationen och Israels apartheidpolitik, så finns hopp om att så också sker. Inte minst har Peter Hultqvist, nya försvarsministern bra ståndpunkter kring Palestina och ockupationen.

Men jag lovar, vi kommer att hålla ett öga på regeringen och ligga på så att saker inte stannar vid ord och vi kommer att fortsätta kräva att Israel får stå till svars för sina brott mot Internationell rätt, vi kommer fortsätta att kräva sanktioner.

Jag kände ett tag att jag var på väg in i någon form av politisk depression efter valet, av många anledningar och är det kanske, men ändå skönt med lite hopp. Den där meningen i regeringsförklaringen, om att erkänna Palestina, kan spela större roll än vi ens kan föreställa oss nu. Vi får se.

PS. Det blir ett öppet möte i Malmö också i morgon eftermiddag; För ett fritt Palestina – Bojkotta Israel! 14.30 på Tryckeriet. (Rolfsgatan 7b). Jag kommer att visa lite bilder och snacka om Palestina, ockupationen och peppa för Bojkott, desinvestering och sanktioner.

Flaggan

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s