Sydafrika då. Israel Nu

Så. Nu sitter jag på tåget från Göteborg på väg hem till Stockholm. Jag har lite svårt att slappna av, då vi är en timme försenade och jag vill väldigt gärna hinna hem till en fotbollsmatch. Än finns det tid, men det gäller att det inte blir ett tekniskt fel till.

Känner mig också trött och ganska sliten, då mässmiljön tar en del på kroppen och man blir trött i hjärnan. Men samtidigt känner jag mig väldigt glad och nöjd över fyra bra dagar i Göteborg. Det var länge sen jag stannade alla dagarna, och det gjorde att jag tillät mig att ta det lite lugnt också. Han med att äta gott och hänga lite med vänner.

Som jag skrev tidigare så upplevde jag det som att Palestinagruppernas monter var väldigt uppskattad, många stannade och pratade men andra bara nickade och gjorde tummen upp. Jag vågar påstå att sommarens händelser i Gaza har fått fler att få upp ögonen för Palestina och ockupationen. Många är väldigt arga.

Vi hade två programpunkter på Internationella Torget. Den ena var i går, på Bildscenen/Lilla Scenen, då visade jag bilder och berättade om min resa i somras och arbetet med tidningen Ung under ockupation. Det var väldigt fint att prata på den scenen, en närhetskänsla till de som lyssnade och det gillar jag. Jag blir själv väldigt berörd när jag pratar om barn och unga och speciellt om mitt besök i militärdomstolen, om hur barn arresteras och misshandlas.

I dag hade vi program på stora scenen. Rubriken var Sydafrika då. Israel nu. Jag och PGS vice ordförande Mina Olsson pratade om omvärldens ansvar, att BDS – bojkott, desinvesteringar och sanktioner är en bra metod i kampen för ett fritt Palestina, precis som det var effektivt i kampen mot apartheid i Sydafika. I efterhand visade det sig att sportbojkotten var väldigt effektfull och det tror jag den skulle vara även när det gäller Israel.

I dag är Israel inte välkomna i asiatiska mästerskap, så istället är de med i Fotbolls EM, Friidrotts EM osv. Samtidigt hindrar Israel palestinier från att bedriva idrott. Palestinierna kan inte ens ha en fungerande fotbollsliga på grund av murar och vägspärrar och inte minst på grund av att Gaza och Västbanken ligger helt åtskilda. Fotbollsarenor har bombats sönder och idrottare arresterats på godtyckliga grunder. Och även dödats.

Om det pratade vi bland annat. Och om att det är dags för sanktioner. EU har olika former av sanktioner mot en rad länder, handelsrestriktioner, vapenembargo, inskränkta diplomatiska förbindelser osv. Mot Israel har ingen sanktionsåtgärd ännu prövats, trots alla brott mot internationell rätt och FN-resolutioner. När det gäller andra länder inför man sanktioner utan att blinka.

BDS är hoppet i mörkret. BDS-rörelsen växer så det knakar över hela världen. Men fortfarande är det många organisationer, partier och enskilda som behöver övertygas om att det är en bra metod. Så det kändes jätte jättebra att få lyfta den frågan där på Internationella Torget.

Vill också här rikta ett tack till de aktivister i PGS lokalgrupper i Varberg, Halmstad, Göteborg och Hässleholm som fixat i ordning montern och hållit den bemannad hela mässan. Ni har gjort ett fantastiskt bra jobb, jag är imponerad. Jag har också stått i montern under stora delar av mässan, och tycker att det är superkul.

Nu ska det i alla fall bli väldigt skönt att komma hem, det känns som att jag varit borta i en evighet. Bajenmatch i kväll och i morgon ska jag stanna hemma, kanske jobba lite, men kommer inte att åka till kontoret. På kvällen ska jag – äntligen – börja läsa arabiska. Något som jag har tänkt på i ungefär 12 år. Nu är det dags och jag är så himla pepp!! Har ju under alla resor ändå lärt mig lite ord här och var, men är oftast för feg för att använda dem om jag inte pressas till det. Nu tänker jag att jag ska bli lite modigare.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

2 reaktioner på ”Sydafrika då. Israel Nu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s