Bra energi i Malmö!!

IMG_8665
Rizwan Elahi Chaudhry från SSU Malmö

Inbjudan kom när kalendern egentligen var fullbokad. Men det gick inte att säga nej till detta, så efter lite ombokningar blev det en snabbvisit till Malmö. Och ett fantastiskt dygn!! Det var SSU Malmö och Helsingborg som arrangerade en kväll på Sofielunds Folkets hus med fokus på BDS – Bojkott, desinvestering och sanktioner. På SSUs senaste kongress röstade man för att ställa sig bakom det palestinska BDS-uppropet. Alltså det palestinska civilsamhällets vädjan till omvärlden att införa breda bojkottaktioner tills dess att Israel följer internationell rätt; ockupationen upphör och flyktingarna har rätt att återvända. Ett klokt beslut tycker jag så klart. Nu ville de ha en diskussion om VAD man konkret kan göra.

Förutom mig så hade de bjudit in Michael Deas från London. Michael Deas som jobbar för den palestinska organisationen, BNC och är samordnare för den europeiska BDS-rörelsen.

Michael Deas

Mitt i valrörelsen och trots att Stefan Löven talade på annat håll i Malmö och ett annat Palestinaevent ordnades några hundra meter ifrån, så fylldes salen i Folkets Hus med engagerade, framför allt men inte bara, unga människor. Mestadels från SSU, men också från anar ungdomsförbund, PGS lokalgrupper i Malmö, Lund och Hässleholm, aktivister från Isolera Israel och andra intresserade. Det var en bra energi i det där rummet.

Två timmar försvann snabbt, vi pratade om situationen och varför BDS är den bästa metoden för motstånd mot ockupationen, om den växande BDS-rörelsen och hur vi ska få fler i Sverige att ansluta sig. Det blev också väldigt konkreta diskussioner vad vi ska göra. Som att fortsätta kampanjen mot Sodastream som har största delen av sin produktion i en illegal bosättning, om att driva på för ett vapenembargo – ett slut på Sveriges militära samarbete med Israel och vi pratade om akademisk, kulturell och sportsbojkott.

Det har spridits en hel del listor på nätet senaste tiden med hur många företag som helst som borde bojkottats. Flera ställde frågor om det. Michael klargjorde att många företag på de där listorna har väldigt svaga kopplingar till Israel och ockupationen. Att någon VD stödjer Israel på något sätt, är inte skäl nog för en bojkott. När vi startar en kampanj måste vi alltid ställa oss frågan, kan vi vinna!? Finns det tydliga krav vi kan ställa på dem vi bojkottar!?

SSU visar vägen för moderpartiet som ännu inte ställer sig bakom BDS. Jag tror och hoppas att det är en tidsfråga. För BDS-rörelsen är verkligen ljuset i mörkret nu när det gäller Palestina och Israel. Och inom BDS så ryms kampanjer där man koncentrerar sig på företag som har verksamhet i bosättningar till exempel. BDS ger enorma möjligheter att arbeta med det som passar just den organisationen man är aktiv i. BDS är också en möjlighet för den som inte är organiserad att ansluta sig och implementera en solidaritetshandling i sin vardag.

På kvällen efter seminariet var vi ett gäng som gick ut på Möllan, åt falafel och fortsatte diskutera flera timmar. Blev väldigt inspirerad av ett gäng från Lunds universitet som vill bli aktiva där, starta en grupp.

Så även om det blev en kort vistelse i Malmö den här gången, så gav den mycket. Själv skall jag tillbaka i början av oktober, då för att träffa PGS aktivister från olika lokalgrupper i södra Sverige, men också då blir det ett öppet möte av något slag.

Tack SSU Malmö och Helsingborg och alla andra för ett superbra arrangemang.

Jag och Michael med arrangörerna
Jag och Michael med arrangörerna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s