Bra kväll med Palestina i fokus

I går var det dags för politikerutfrågning om Palestina och Israel, den tredje som jag varit med och ordnat för Palestinagrupperna. Den här gånger samarrangerade vi med JIPF, Judar för Israelisk Palestinsk Fred. Vi höll till på Klara konferens och inbjudna till panelen var företrädare för alla riksdagspartierna utom Sverigedemokraterna, samt Fi.

Och alla inbjudna kom. Vi är väldigt glada för det. Väldigt roligt också att så många kom och lyssnade, salen var fullsatt.

Mattias Gardell ledde utfrågningen/debatten och i panelen var Veronica Palm (s), Hans Linde (v), Mehmet Kaplan (mp), Kerstin Lundgren (c), Dèsirèe Pethrus (kd), Sofia Arkelsten (m), Gunnar Andrén (fp) och Foujan Rouzbeh, (Fi).

Många av de som deltog i panelen har stor erfarenhet av Palestina och Israel och flera har ett stort personligt engagemang i frågan, vilket märktes tydligt och gjorde att diskussionerna höll en hög nivå. Mattias inledde med att förklara att vi vet att alla partier anser att ockupationen skall upphöra och att bosättningarna är olagliga och måste bort osv, så första frågan löd hur vi ska nå dit. Hur ställer sig partierna till sanktioner? EU har riktade sanktioner av olika slag mot flera länder, är partierna för sanktioner mot Israel och är de beredda att driva den frågan?Det gjorde att det blev full fart i debatten direkt.

Folkpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna är helt emot sanktioner, de tror fortfarande att fred skall uppnås genom dialog och förhandlingar. Kerstin Lundgren förklarade att Centerpartiet i dagsläget inte är helt övertygade, men att det är något man bör börja diskutera. Miljöpartiet blir mer och mer övertygade om att sanktioner kan vara nödvändigt. Veronica Palm sa att socialdemokraterna anser att sanktionsverktyget kan bli trubbigt och är inte övertygade, men vill heller inte räkna bort det. Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ är för sanktioner och driver/kommer att driva det. Hans Linde påpekade att ”folkrättsbrott måste få konsekvenser” och sanktioner borde vara självklart mot alla länder som bryter mot folkrätten.

Vidare diskussion om olika former av bojkott lät ungefär på samma sätt. Men när det gällde att avbryta militärsamarbetet med Israel var de rödgröna + Fi utan tvekan för, även att ta hem militärattachen från Tel Aviv. Kerstin Lundgren sa att Centern ville utreda konsekvenserna bättre för att sedan fatta beslut.

För PGS är frågan om bojkott och sanktioner en viktig fråga. Vi tror att BDS – bojkott desinvestering och sanktioner är den viktigaste metoden för att nå ett slut på ockupationen som det ser ut nu. Palestinierna har fått nog av ord. För att förhandlingar skall leda någonstans, måste omvärlden sätta press på ockupationsmakten. Det ansvaret kan man inte lägga på en ockuperad befolkning. Jag hoppas att de partier som tvekar i dag, kommer att ändra sig och inse det. Det känns faktiskt så, inte alla, men i alla fall socialdemokraterna, miljöpartiet och centerpartiet.

Vi/PGS kommer att publicera en enkät där alla partier svarat på frågor. Håll utkik på hemsidan palestinagrupperna.se och http://www.facebook.com/palestinagrupperna

Stort tack till alla som deltog och ni som kom och lyssnade. En bra kväll blev det tycker vi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s