Största landstölden på 30 år

Bosättning nära Betlehem Foto: Anna Wester

I går kom nyheten att Israeliska regeringen ger grönt ljus för den största stölden av palestinsk mark på 30 år. 400 hektar nära bosättningen Gva’ot på Västbanken har tagits och bosättningar skall byggas. Som det verkar är planen att koppla i hop bosättningen med gröna linjen, alltså gränsen mellan Israel och det som är tänkt att bli en palestinsk stat.

Enligt internationell rätt är alla bosättningar illegala. Det är inte tillåtet för en ockupationsmakt att flytta sin befolkning till ockuperad mark. Israels premiärminister Netanyahu är direkt delaktig i detta kontroversiella beslut.

Protester har kommit från olika ledare i världen. Men som vanligt tycks Israel komma undan med fördömanden för sina folkrättsbrott. Jag hoppas att jag har fel. Att denna provokation, detta bevis på att Israel inte vill ha fred, får konsekvenser. Att omvärlden slutar belöna Israel med förmånliga samarbetsavtal och inför sanktioner.

Eller sviker man det palestinska folket igen!?

Jag gissar att detta inte är en fråga man vill ta i under pågående valrörelse, där utrikespolitiken för det mesta lyser med sin frånvaro.

En reaktion på ”Största landstölden på 30 år

  1. Anna-Lena Norberg

    Det är numera mycket tydligt att media och makthavare ingått en symbios. ..jag har slutat prenumerera på all form av nyheter och söker fakta själv numera. Israel och USA kan visst bara ta för sig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s