”Jag kommer aldrig att glömma barnen”

AnnaiGaza

Min första artikel om Palestina är från 2001 och har rubriken ”Jag kommer aldrig att glömma barnen”. Första stycket lyder: ”De upplevelser som gjort starkast intryck på mig under vår resa i Palestina är alla busiga, nyfikna barn som ropat välkommen till oss och som har berättat om en vardag blandad av rädsla, förtvivlan, kärlek, glädje och hopp”.

Jag kan skriva samma ord nu, tretton år och många resor senare.

För det är mötena med barn och unga som starkast etsat sig fast i minnet från mina besök i Palestina.

Mötet med ”gazas Zlatan” som tränar varje dag för att bli fotbollsproffs och som drömmer om att en dag stolt kunna representera Palestina. den lilla flickan som bjöd på vatten när jag stod på ett hustak i Östra Jerusalem i 40 graders värme och såg på när israeliska bulldozers rev hennes daghem.

Barnen i Askar camp som alltid delar med sig av sina drömmar om att bli läkare, advokat, dansare och den största drömmen av alla, friheten. Ungdomarna i Abu diis som gjort en utställning med sina äldre släktingars historier. Pojkarna i militärdomstolen som fördes bort i stora tunga kedjor medan deras mamma gråtande såg på. Pojkarna i Gaza som förlorat båda sina föräldrar i israeliska bombanfall, men som släppte alla hämningar när de klev ut på fotbollsplanen.

Att växa upp under ockupation är att aldrig vara trygg. Att oroa sig för att kunna ta sig till skolan, att arresteras eller att få sitt hus rivet. Att vara omgi- ven av murar och taggtrådar, att ha familjemedlemmar i fängelse och att vara rädd att förlora någon anhörig.

Jag känner också stor beundran för alla föräldrar och andra vuxna som satsar allt för att deras barn ska få en kärleksfull uppväxt med utbildning och framtidstro.

Palestina är kontrasternas land. Där hopp och förtvivlan går hand i hand. Men där folket aldrig ger upp.

Läs mer på PGS hemsida: Palestinas barn 

Ungunderockupation

… och beställ hela tidningen gratis mot portokostnad: info@palestinagrupperna.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s