Vredens dag!!

Kapstaden i går
Kapstaden i går

I fredags tog den 72 timmar långa (korta) vapenvilan slut. Israel gjorde klart att de inte tänker häva blockaden, omvärldens press var uppenbarligen inte starkt nog. Det var tyst i Gaza under dessa timmar, men någon vila för folket var det inte.

Det som nu händer i Gaza är fortfarande svårt att beskriva, denna totala förstörelse. Av allt. Bostadshus, sjukhus, skolor, moskéer, kraftverk.. Hela områden som jämnats med marken. Israel har tagit 40 procent av den lilla Gazaremsan och förklarat det som ”buffertzon”.

Rapport efter rapport släpps nu från olika människorättsorganisationer som fördömer dödandet av civila, framför allt alla barn. Det är det sjukaste, vidrigaste och svåraste att förstå i det här, alla mördade barn. 450 stycken. Och skadade. Bakom de fasansfulla dödstalen på snart 2 000 finns också 10 000 skadade, många för livet.

Det är en stor skam att omvärldens makthavare tolererar detta. För det gör inte folk i allmänhet. I går var det international Gaza Day of Rage. Vredens dag!! En vädjan från organisationer i Gaza att visa soldiaritet och stödja BDS – bojkott, desinvesteringar och sanktioner mot Israel.
Svaret blev enormt. Bilderna från framför allt Kaptstaden i Sydafrika och från London är helt otroliga. Hundratusentals människor är ute på gatorna och demonstrerar. Lika så i många många andra länder. Även i Sverige.

På Medborgarplatsen genomförde aktivister en flashmob för att visualisera flyganfallen mot Gaza för några minuter och framföra krav på att Sverige avbryter alla former av militärt samarbete med Israel.

Här är filmen från det:

Kolla in alla demonstrationer och aktioner på twitter under #GazaDayofRage

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s