Ockuperade Östra Jerusalem första fredagen i Ramadan

– Kom och sätt dig här i skuggan, det ser ut som att du ska svimma snart. Vill du ha vatten? Jag ordnar vatten.

– Varför har du inget på huvudet, Ska jag ordna en solhatt, en keps? Sätt dig nu, du har har tagit massor av bilder. Fem minuter. Sätt dig fem minuter. Vad heter du?

Till slut sätter jag mig ner i skuggan och presenterar mig för palestinierna som sitter där, de flesta män som blivit nekade att ta sig till moskén. Jag kan knappt prata, känner att tårarna är nära.

– Jag måste dokumentera det här, visa alla i Sverige hur ockupationssoldaterna hindrar palestinier från att be. Det här är ju helt jävla sjukt.. , går jag på.

– Ja, men det är ju bra om du överlever också, säger den ena som heter Ayman.

Och han får mig att skratta mitt i allt. Lägger undan kameran. Andas. Snackar. Kollar på mobilfilmer. Lyssnar till historier. Sen vill jag gå iväg och fota igen, men lovar att bara ta fem bilder i taget och sedan komma tillbaka. Jag avböjer vattnet, vill inte dricka när alla andra fastar.

Det är 35-40 grader varmt. Israel nekar alla under 50 år att be i moskén, de har upprättat vägspärrar över allt i Gamla stan, där folk får visa sina ID-kort.  Endast med en bönematta i handen tvingas de flesta vända om, ibland brutalt avvisade. Ibland under protest, ibland ledset uppgivet. När klockan blir 12.30 brer några ut sina bönemattor framför soldaterna och ber där. Bön under ockupation.

Jag kokar. Inte bara av värmen. Av ilska.

Här är ett litet urval av mina bilder från i förmiddags.

Tårgas

Avstängt2

soldater kopia

Vägspärr3

VägspärrDamascus

VägspärrDamascusgate

(Bilderna får gärna spridas i solidaritetssyfte, men inte i kommersiellt utan att fråga. anna@palestinagrupperna.se)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

En reaktion på ”Ockuperade Östra Jerusalem första fredagen i Ramadan

  1. Roya

    Tack för att du rapporterar. Följer nyheterna hemifrån, skulle egentligen vara där nu i ett medicinskt utbyte, men Israel släppte inte in mig. Önskar jag vore där, åtminstone för att kunna vittna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s