Bosättarattacker och kollektiv bestraffning

Klockan är sju på morgonen här. Det är alldeles tyst utanför fönstret. I går vid samma tid vaknade jag av att jag hörde skottlossning och helikoptrar i luften. Jag blev förvånad, framför allt på grund av tiden på morgonen och att Shaufat som förvisso är ett oroligt område i Jerusalem med ständiga arresteringar, husdemoleringar och då och då konfrontationer mellan ungdomar och israelisk polis, till vardags är lugnt på ytan.

Det var fullt upplopp. Tidigare på morgonen hade 17-åriga palestinska pojken Mohammed Abu Khdair från området här hittats mördad – misshandlad och bränd till oigenkännlighet. Han hittades på den israeliska sidan av Jerusalem. Vittnen berättade att de sett israeler tvinga in honom i en bil tidigt på morgonen när han var på väg till moskén och man insåg snabbt att detta var en hämnd från israeliska bosättare för morden på tre bosättarungdomar i Hebron. Kvällen innan hade också högerextrema bosättare demonstrerat i Jerusalem, skrikit på hämnd,  ”död åt araber”. De stormade bland annat en Mc Donaldsrestaurang och andra arbetsplatser för att hitta araber/palestinier som de jagade och misshandlade. Flera palestinier rapporterades skadade och flera skyddades av israelisk polis. Även på andra håll gick bosättarna ut och härjade, kastade stenar på palestinska bilar, vandaliserade hus och sprejade hotfulla budskap. Väldigt obehagligt att se de rasistiska hatiska sidor som startats på facebook, där extrema israeler firar mordet på pojken och hoppas på fler hämndaktioner. Tusentals israeler hade gillat dessa sidor i går.

Shaufatbor med ungdomar i spetsen begav sig till Mohammeds familjs hus för att protestera och sörja. Israelisk polis och militär mötte dem med tårgas, stålmantlade så kallade gummikulor och skarp ammunition. Stenar mot automatvapen. Sent i går rapporterades att 165 skadats några allvarligt. Bland de skadade var fyra journalister, två fotografer från Activestills.

Hela tiden, sedan bosättarungdomarna försvann (eller ja man skulle också kunna säga sedan ockupationen inleddes) och de hittades döda har den kollektiva bestraffningen av alla palestinier pågått utan uppehåll. Man fortsätter de nattliga räderna i palestinska byar och flyktingläger, en ung pojke i Jenin sköts ihjäl dagen efter att bosättarungomarna hittades mördade. En vän till mig i flyktinglägret Askar berättade i går hur soldater passerade hans hus och slängde in en tårgaspatron där barnen låg och sov.

Israel uppger att de misstänker två personer från Hebron som skyldiga till morden, men inga bevis har presenteras och ingen har ställts inför rätta för detta. Ändå har den israeliska armén rivit deras familjehus, eller inte bara rivit, sprängt dem och lämnat flera familjemedlemmar och barn hemlösa. Jag har tjafsat med folk på twitter som menar att detta skulle vara okej på något ända sätt. Men tänk detta förfarande i en annan situation någon annanstans, att någon misstänks för ett brott och soldater går hem till familjehuset och spränger det i luften. Det är helt jävla galet. Men Israel har under många år använt husförstörelse som bestraffningsmetod. Under några år upphörde det som officiell strategi, men nu har man börjat igen. Det finns ingen som helst rättssäkerhet för palestinier under ockupation.

Över Gaza har bomberna fortsatt att falla, i natt har F16 plan cirkulerat över den lilla Gazaremsan hela natten och över 15 mål har bombats, häromnatten var det över 32. Jag har inte fått tillstånd att åka till Gaza och är jätteledsen för det. Så himla hemskt och sorgligt att behöva avboka hotell och möten, meddela mina vänner att Israel nekar mig att komma in och träffa dem. Orkar knappt tänka på det, jag hade ju räknat med att vara där hela första veckan och när jag inte beviljats tillstånd så har jag väntat dag för dag, beredd att åka.

I går skulle jag varit på middag hos vänner i Silwan och brutit fastan med dem, men alla vägar var blockerade hit till Shaufat hela kvällen och natten så det blev inget.

Hur det är nu vet jag inte. Det är tyst utanför. Så jag hoppas kunna förflytta mig i dag.

Jag känner mig orolig hur detta ska utvecklas, arg för att det tillåts pågå och frustrerad över att inte kunna göra mer. Bosättarattackerna och Israels kollektiva bestraffning av alla palestinier måste upphöra. Politikerna måste agera mot detta vansinne nu. Israel måste ställas till svars för alla brott mot internationell rätt och mänskliga rättigheter. Det måste bli ett slut på denna vidriga ockupation.

Vi får kämpa på..

Hallå världen – Palestina anropar!

4 reaktioner på ”Bosättarattacker och kollektiv bestraffning

  1. Hela situationen är som en mardröm. Bra att du är där och kan vara ett ögonvittne till världens tystnad, vilket är en skam. Hoppas att du kan komma ut från Shuafat idag. Var rädd om dig!

  2. Dina

    Det är rent ut sagt förjävligt! Tack för att du delar med dig utav palestiniernas verklighet! Var rädd om dig!

    Tills befrielse och återvändo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s