Stulen mark och stulna drömmar

På vägen mellan Jerusalem och Nablus kan man inte åka många meter innan det dyker upp en israelisk bosättning. Det är så enormt provocerande att vart man än vänder huvudet så dyker de upp, som att de äter upp Västbanken. Dels de stora bosättningarna som omringar Jerusalem och gör kontrasterna så vidrigt tydliga, mellan det slitna palestinska och bosättningarnas lyx. Sedan de små, så kallade out-posts som består av ett antal husvagnsliknande trailers och en israelisk flagga. Ibland är de helt tomma. Bara står där som en markering att de stulit palestinsk mark som de anser sig ha rätt till. Sedan de halvstora bosättningarna som börjat som trailers för att sedan bli hus. Oftast belägna lite ovanför de palestinska byarna, på den bördigaste marken med de bästa vattenkällorna.

Bosättning
Bosättning
Bosättning
Bosättning
Bosättning
Bosättning

Det finns runt 750 000 bosättare på Västbanken som gör livet surt för palestinierna och är ett av de stora hindren för fred. Alla bosättningar är olagliga enligt internationell lag. Det är inte tillåtet för en ockupationsmakt att flytta sin befolkning till ockuperad mark. Men där är de, för att omvärlden tillåter det. Varor som produceras i bosättningarna omfattas inte av handelsavtal med EU och flera länder avråder sina företag från att beblanda sig med verksamheten där. Ändå växer de dag för dag. Ändå kan bosättarna gå runt med vapen och hota och misshandla palestinier, bränna deras olivodlingar, förgifta deras boskap. Och stjäla deras mark!!

Ilskan blir ju liksom inte mindre när man sedan kommer till flyktinglägret Askar där jag tillbringade dagen, där människor lever under väldigt svåra förhållanden.

Det var kära återseenden. Palestinagrupperna stödjer sedan många år ett aktivitetscenter för barn och ungdomar där, och jag besökte det första gången 2001 och har varit tillbaka många gånger sedan dess. Men nu var det hela två år sedan jag var där.

Jag intervjuade några av ungdomarna för tidningen, om deras liv i lägret, om hur de ser på framtiden och vad de drömmer om.

Lägret är överbefolkat och de bor många på små ytor, väggarna i husen är tunna och det finns ingenstans att vara för sig själv. Det nämnde flera av barnen som något jobbigt och en anledning till att de uppskattar centret, att de kan komma bort från familj och grannar och göra saker som barn gör. Några sa att de helst skulle vara där alltid, äta där, sova där. Det finns inga andra ytor i lägret att leka, eller bara hänga på.

Den senaste veckan har de israeliska soldaterna invaderat lägret på nätterna, gått in i hus och slagit sönder inredningen. Och stulit saker. En av killarna pekade mot huset mitt emot centret och berättade att de varit där kvällen innan och tagit hela familjens besparingar.

En ung tjej sa att det var vad alla var mest rädda för nu, att soldaterna ska komma in i deras hus. Och ett av de mindre barnen fyller i (jag hade tolk) ”de knackar inte. Soldaterna knackar inte. Plötsligt är det soldater med vapen i hela huset..”.

Trots att livet är svårt på många sätt i lägret har barnen drömmar; om att utbilda sig, bli läkare, IT-tekniker, dansare och inredningsarkitekt. Noor 16 år är en av dem som vill bli läkare. Hon vill åka utomlands och studera, för att sedan komma tillbaka och behandla palestinska barn och samtidigt ge föräldrarna livsglädje och hopp. Noors syster Sundus vill jobba med datorer, men vet att det blir svårt att få jobb inom det som det är nu.

– Ockupationen stjäl våra drömmar, säger hon.

De delar alla den största drömmen, ett fritt Palestina!

Så träffade jag Muhammad som var i Sverige nyligen, inbjuden av PGS för att medverka på Sjöviksseminariet härom veckan där han dansade Dabke. Då visade vi honom runt i Stockholm, nu tog han och hans kompisar med mig på en guidad tur genom lägret. Även om jag varit där många gånger, var det fint att höra dem berätta om olika saker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s