Bakom basarer och sevärdheter.

bildSitter i en hörna på Jerusalem hotell och skriver rent anteckningarna från dagens möten och tankar som jag klottrat ner lite då och då under dagen. Planen är att jag ska ha skrivit så mycket som möjligt av artiklarna för tidningen innan jag kommer hem, får se om jag lyckas. Det är svårt ibland att ta sig samman och skriva när huvudet är fullt av spretiga tankar, innan de har fallit på plats. Så kommer det säkert bli vartefter resan lider, men så här den första dagen så kan jag ju hålla mig till planen i alla fall. Hade nyss besök av några vänner från Abu Dis som fått tillstånd att åka in i Jerusalem (på grund av familjemedlem på sjukhus), vi hade gärna umgåtts lite längre, men de fick skynda hem innan den israeliska armén börjar invadera städer och byar på Västbanken. I går var 200 soldater i Abu Dis, tog sig in i folks hem och arresterade folk.

I dag besökte jag ett barn- och ungdomscenter i östra Jerusalem, närmare bestämt mitt i Gamla stan. Al Saraya Center. Jag tror att de flesta som tänker på Gamla stan, främst associerar till basarer och heliga platser. Det är alltid en enorm puls och aktivitet där, grupper som kommer för att gå i Jesus fotspår, turister och israeler som tagit sig över till den palestinska sidan, palestinier som vardagsshoppar och bosättare som går med vapen helt öppet. Det doftar fantastiskt av kryddor och nyfriterad falafel.

Men man ser också en baksida, palestinska barn som mest står och hänger i de trånga gränderna, en del som hoppas på att få en krona för att visa vägen till gravkyrkan, eller som försöker leka på ingen yta alls. Idag fick jag lära mig mer om baksidan, de svårigheter som palestinierna i Gamla stan lever under.

Det som ofta glöms bort i skildringar av Östra Jerusalem är att även Gamla Stan – The Old City – är under ockupation och att där bor människor, att barn växer upp under dessa märkliga förhållanden. Utan medborgarskap, utan palestinska papper, utan israeliska papper – bara det lilla blåa ID-kortet som visar att de är invånare och har tillstånd att vara  i Jerusalem. De betalar skatt till Israel, utan att få del av samma rättigheter som israeliska medborgare har.

I dag trängs det runt 40 000 palestinier i Gamla stans gränder som är byggda för ungefär hälften. Lägg därtill att israeliska bosättare har lagt beslag på ett antal hus. Saraya center som jag besökte ligger granne med en bosättning och för några år sedan lyckades bosättarna gräva sig in på deras lilla uteplats och var nära att komma in och försöka ta över byggnaden. Tack och lov lyckades de inte, utan öppningen stängdes och fallet var även uppe i domstol. Nu lever de med rädslan att de ska göra om försöket.

Trängseln påverkar barnen enormt, de har nästan ingenstans att leka, att vara barn. Istället är de ett lätt byte för dåliga krafter ute på gatan. Föreståndaren på centret berättar för mig att det nu är vanligt att barn så unga som 12 år arresteras av israelisk militär eller polis. De kommer till deras hem mitt i natten och för iväg dem och släpper dem när föräldrarna kommer och betalar. Hon säger att detta påverkar barnen enormt, deras självförtroende.

Anledningen att så många flyttat in till Gamla stan är att Israel för ett antal år sedan började ta ifrån palestinier som bor i utkanterna av östra Jerusalem deras  ID-kort, alltså deras rätt att bo i Jerusalem. Då tog många det säkra före det osäkra och flyttade tillbaka till sina gamla familjehem i Gamla stan där livet blev mycket sämre på många sätt.

Saraya center (som bland annat får bidrag från Diakonia) tar emot barn och ungdomar, främst från Gamla stan men även från andra delar av Jerusalemområdet, speciellt under de sommarläger som de ordnar. En stor del av arbetet går ut på att stärka barnens självkänsla och få dem att känna trygghet i sin palestinska identitet, att lära dem deras rättigheter. 60 procent av skolorna i Östra Jerusalem står under israeliskt styre och det förekommer nästan ingen historia eller geografi som rör Palestina.

Nu ska jag fortsätta renskriva en lång intervju jag gjorde med föreståndaren på centret, samt ladda ur bilderna ur kameran.


Gatan utanför centret där man kan se den israeliska flaggan som bosättarna satt upp.

2 reaktioner på ”Bakom basarer och sevärdheter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s