Nattliga räder på Västbanken och bomber över Gaza

I går morse vinkande vi av våra gäster från Askar som begav sig på en lång resa hemåt. Eftersom de är palestinier kan de inte som jag, flyga via Ben Gurion i Tel Aviv. De måste åka via Jordanien och Amman in på Västbanken. Det är inte så att de slipper israelisk kontroll för det, utan de står ju självklart där på gränsen.

Det är ett oroligt Palestina de kommer hem till. I helgen kidnappades tre bosättare på ockuperad palestinsk mark som totalt kontrolleras av israeliska militären (area C). För detta skall nu alla palestinier straffas och israel struntar som vanligt i internationell rätt. Kollektiv bestraffning är något som Israel alltid har ägnat sig åt när något hänt..

Den israeliska armén har gått in i så gott som alla städer på Västbanken och gjort nattliga räder. Hundratals palestinier har arresterats, bland annat rapporteras om att några av de som släpptes vid utbytet när den israeliska soldaten Shalit släpptes, har återarresteras. Våld och trakasserier, förstörelse och avspärrningar. I Gaza har de bombat.

Fick just den här bilden från vänner i flyktinglägret Askar Camp där ett av de projekt PGS stödjer ligger. Där var soldaterna inne i sju hus i natt och slog sönder allt de kom åt.

 

Läs detta uttalande från Al Mezan Center for Human Rights:

Al Mezan Condemns Israeli Escalation in the Gaza Strip and the West Bank and Demands an Immediate Halt to Israeli Attacks

Al Mezan Center for Human Rights condemns the Israeli occupation forces’(IOF) escalation in the West Bank and the Gaza Strip since 13 June 2014 as a response to the disappearance of three Israeli settlers. Al Mezan demands an immediate halt to Israeli attacks and other violations of international law and calls on the international community to intervene to stop them and provide the due protection for Palestinian civilians.

Since the disappearance of three Israeli settlers in Hebron, West Bank, IOF started an intensive and largely arbitrary arrest campaign of Palestinians, arresting over 200 individuals including 10 Palestinian Legislative Council (PLC) members; among whom is the PLC speaker Dr Aziz Duweik. These arrests violate the human rights of these individuals and violate international law. IOF has blockaded civilian areas, arbitrary detentions, ill treatment, night house raids spreading panic and traumatizing children. IOF also killed one Palestinian and injured another in the West Bank.

In the same context, the IOF tightened its closure of the Gaza Strip, preventing civilians from travel through the Erez border crossing except for urgent humanitarian cases. While it allowed gas and fuel to enter Gaza, IOF prevented entry of food and other commercial materials into Gaza.

Moreover, Israeli warplanes launched several attacks in different areas across the Gaza Strip. According to Al Mezan’s field work unit, Israeli jets launched 17 aerial strikes, causing 5 injuries including one child girl and partially damaging 25 homes, 5 greenhouses and 5 industrial workshops, three of which were entirely damaged.

Although the three Israeli settlers have not been found yet, there has been no clear-cut evidence that they were abducted by Palestinian groups. Israeli officials’ statements, however, continue to incite violence against Palestinians.

Al Mezan condemns IOF’s attacks against the Palestinian civilians and its continued disregard of their human rights. Al Mezan warns from the potential of escalated Israeli aggression against Palestinians in the occupied Palestinian territory, especially the Gaza Strip. Al Mezan urges the international community, especially the high contracting parties to the Fourth Geneva Convention, to intervene immediately and bring IOF attacks to a halt and ensure its respect of international law.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s