Kulturen och idrotten ger hopp

Paneldiskussion om "Theater and Drama as a tool for social change). Alaa från Frihetsteatern med mikrofonen.
Paneldiskussion om ”Theater and Drama as a tool for social change”. Alaa från Frihetsteatern i Jenin med mikrofonen.

Vilken helg! Vilket seminarium. Jag är helt tagen och jätte jätteglad att det blev precis så lyckat som vi hade hoppats. Jag har lärt mig massor. Det har varit en resa. En resa genom den palestinska kulturen och hur man genom historien och i nutid använder kulturen som motstånd i kampen mot ockupationen. Litteraturen; poeterna – Mahmoud Darwish och andra som haft en enorm betydelse för den palestinska identiteten och motståndet. Musiken, teatern och dansen. Och idrotten.

I går höll jag och Catrin Ormestad en workshop om idrott under ockupation, om vår resa förra sommaren till Gaza och Västbanken för att skriva om detta. Kulturen, liksom sporten är en bra ingång för att förstå ockupationen och situationen i Palestina. Drömmarna, engagemanget, glädjen och så alla hinder som vägspärrar, murar, våld, arresteringar, blockad, mord och fattigdom som krossar unga människors drömmar.

Men kraften att vilja leva är så stark att man inte ger upp.. hur kulturen och idrotten ger hopp.

I går blev en riktigt härlig kulturkväll där vi efter att ha talat om kulturens betydelse fick uppleva den. Alaa Shehada som är skådespelare från Frihetsteatern i Jenin uppträdde med en monolog, Khawla. Khaled Harara från Gaza höll en hiphop-konsert och två unga dansare, Mohammad och Oday från flyktinglägret Askar Camp på Västbanken och det aktivitetscenter som PGS stödjer där, dansade dakbe. Efter det fick alla som ville lära sig grunderna i dakbe. Alltihop var helt fantastiskt. Skönt att få dansa lite också.

I dag är som sagt sista dagen och vi har pratat om konst och kulturbistånd. Sen har jag, Dror Feiler och Catrin Ormestad talat om vad VI kan göra. Vad vi måste göra! Om omvärldens ansvar att sätta press på Israel. Att vi måste få makthavarna att agera.

Hur man kan engagera sig och bli aktivist, eller implementera solidaritetshandlingar i sin vardag. Om vikten av att stödja palestiniernas ickevåldsmotstånd genom BDS – breda bojkottaktioner mot Israel tills dess att ockupationen upphör.

Snart beger vi oss hemåt till olika håll och kanter i Sverige, fortsätter vårt engagemang i olika sammanhang. De här dagarna har gett enrom energi och inspiration. Och nya vänner.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s