”This is Hope!” Graffiti och rap i Palestina

Khaled Harara och Mia Gröndahl

Vi rivstartade dag två här i Sjövik med ett föredrag av journalisten Mia Gröndahl och rap-artisten Kaled Harara från Gaza – Graffiti and rap music in Palestine. Mia har under flera år fotat graffiti, först i Gaza nu också på Västbanken. Väldigt intressant att höra dem berätta om målningarna och vad de betyder. I Gaza är det mycket bröloppsmålningar, kärleksförklaringar men också lika mycket politiska budskap. Ibland enkla där det konstnärliga spelar mindre roll, och en del fantastiska konstverk. Många målningar innehåller gamla symboler, som nyckeln. Symbolen för de palestinska flyktingarnas rätt att återvända. Många målningar föreställer också personer som dödats under ockupationen.

När en familj förlorat en person så går famlijen, grannarna eller vänner ofta till en grafittikonstnär och ber dem måla ett porträtt på familjens hus. Den här pojken mördades av en bosättare och man kan också se på symbolerna att familjen var splittrad politiskt mellan Hamas och PFLP.

Många målningar är ju också politisk propaganda, bilder på ledare från olika partier.

Väldigt positivt att höra att många tjejer också målar, både i Gaza och på Västbanken. Mia och Khaled berättar också om problemen med att ägna sig åt gatukonst och hiphop sedan Hamas tog över i Gaza, hur de sätter upp restriktioner och förhindrar den konstnärliga friheten.

Dagen har fortsatt med föredrag om kulturen, specifikt musiken som en viktig del i det palestinska motståndet. Stig-Magnus Thorsen som är professor vid Göteborgs universitet har pratat om Music as resistance in Palestine. Väldigt intressant.

Men det allra bästa här är nog ändå diskussionerna runt omkring, var man än vänder sig under fikarasterna pågår diskussioner om allt möjligt.

Mia och Khaled avslutade med den här bilden: "This is hope!"
Mia och Khaled avslutade med den här bilden: ”This is hope!”

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s