Ingen fred utan rättvisa

BokbordNu har årets Sjöviksseminarium dragit igång. Jag tror att det är det tolfte i ordningen och jag har varit på tio av dem. En av årets höjdpunkter.

Vi är över 100 deltagare här, i olika åldrar och med olika bakgrunder och olika engagemang. Här är flera väldigt spännande gäster från Palestina, Israel och Sverige som skall framträda på olika sätt; hiphopare, dansare, musiker, journalister, författare, forskare, skådespelare etc. Vi kommer ägna hela helgen åt att diskutera kulturens betydelse som vapen i kampen för fred och rättvisaumgås, njuta av musik, poesi och teater. Äta god mat. 

Jessika
Jessika

Och vilken start det blev på seminariet. Jessika Lindberg Dik från PGS inledde med sång och ett brinnande tal om kulturens betydelse för politiken för att sedan välkomna journalisterna Gideon Levy och Lotta Schüllerqvist upp på scenen för ett samtal. 

Gideon Levy är israelisk journalist på tidningen Haaretz och han är så himla himla bra, en av de bästa helt enkelt. Han är en av få israeliska journalister (ja det är väl han och Amira Hass) som verkligen har satt sig in i palestiniernas situation, genom att åka dit och som han själv säger, ”känna ockupationen”. Han är en av få som försöker förmedla en bild till det israeliska folket av hur verkligheten ser ut på ockuperad mark. Men tyvärr är det få som vill lyssna, säger han. Lotta bad honom nämna något som händer i Israel som kan ge oss hopp. Han skakar på huvudet. ”Det finns inget hopp om en förändring inifrån Israel, det måste komma utifrån. Det finns en ignorans och ett ointresse som är större än ni kan ana. Omvärlden måste låta Israel betala för ockupationen”.

H från Gaza begärde ordet och sa att det visst finns hopp; ”Att lyssna till dig ger hopp, att vi kan träffas här och prata. Att du skriver dina artiklar.. att det finns israeler som verkligen kämpar för rättvisa”

Gideon sa många kloka saker, men jag sammanfattar med kanske det viktigaste; ”Det är meningslöst att bara prata om fred. Vi måste tala om rättvisa. Utan rättvisa ingen fred”

No justice No peace

Lotta Schüllerqvist och Gideon Levy
Lotta Schüllerqvist och Gideon Levy

Det är sådan kraft och sådant engagemang här. Jag älskar det. Samtalen i matsalen efter föredraget, reflektionerna, viljan att göra något.

Vi avslutade dagen med en fin stund i kapellet, tände ljus för de som dött i konflikten. Jag brukar ju inte gå i kyrkan, men att samlas så här tillsammans med vänner som har olika religioner eller inte tror allt, det är fint. Vi fick lyssna till fantastiskt oudspel också.

Vi har en lång dag framför oss i morgon. Själv skall jag hålla i en workshop tillsammans med Catrin Ormestad om Idrott under ockupation. Idrott är ju nämligen också kultur.

Hörs i morgon!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s