Goda nyheter från Palestina

Flagga

Det har kommit positiva signaler från Palestina ett tag nu, om att det är på väg att gå i lås. Enandet mellan de politiska partierna Fatah och Hamas som har varit splittrade i sju år. En oenighet som varit förödande för palestinierna på så många plan. Jag märker också hur jag, precis som de flesta palestinier och andra som är aktiva i den här frågan, inte har vågat att fullt ut ta till mig nyheten. Inte vågat tro att det ska lyckas. Knappt nu när den nya regeringen är presenterad vågar jag jubla, även om jag känner mig jätteglad och faktiskt hoppfull..

För som alltid är palestinierna beroende av omvärldens stöd för att detta skall hålla. Och så många svek mot det palestinska folket genom åren gör att vi håller andan. Israel har redan gått ut och uppmanat omvärlden att inte erkänna den.

När palestinierna genomförde ett demokratiskt val, bojkottade omvärlden resultatet eftersom man ansåg att palestinierna röstat fel. När de sedan lyckades bilda en samlingsregering 2007 (jag jublade då), så bojkottar man den för att Hamas ingår trots att det var en enhetsregering man önskade. De splittringar som sedan blev har varit hemska, blodiga och bittra. Och bara gynnat Israel. Israel har skyllt mycket av det de gjort (och inte gjort) senaste åren på splittringen.

När palestinierna nu förklarade att de skulle enas, då avbryter Israel de så kallade fredsförhandlingarna, och skyller på.. försoningen!

I går presenterades så en enhetsregering med oberoende ministrar som skall styra tills dess att val hålls, planen är att det ska göras inom sex månader.

Detta har palestinierna väntat på.

Nu hoppas vi att omvärlden inte gör samma misstag som 2007, utan att denna samlingsregering får uttalat stöd från alla tänkbara håll. Jag håller utkik på Carl Bilts twitter, men har inte sett något än. Socialdemokraterna var snabba ut att uttala sitt stöd. Hoppas regeringen följer efter. Även Obama skall ha uttalat sig positivt som jag förstår.

Israel bevisar återigen att de inte vill ha fred, att de inte kommer att avsluta ockupationen förrän omvärlden tvingar dem. De har uppmanat omvärlden att inte erkänna regeringen och de har förklarat att de inte kommer tillåta ministrarna att resa mellan Västbanken och Gaza.

PGS gjorde ett uttalande i dag där vi uppmanar svenska regeringen att uttala sitt stöd: Erkänn Palestinas enhetsregering!

Lyssna till Ammar Makboul och Cecila Udden som har kloka tankar kring detta: Studio Ett Ny palestinsk regering

Socialdemokraterna uttalar stöd: Ny enhetsregering i Palestina

Palestine Monitor: Abbas ends 7 year division, announces unity government

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s