Inga rasister på våra gator ..parlament eller skolor

Så. En stressande deadline avklarad. Stor ansökan för Palestinagruppernas informationsbidrag 2015-2016 är inlämnad i dag. Så skönt. Nu blir det ledigt i två dagar, sedan åker jag till Umeå för att träffa PGS lokalgrupp där och hålla föredrag på Folkets hus (lördag klockan 14). Det blir också häng med kompisar, veganpalt är utlovat.

Annars har det varit mycket tankar kring politiska läget nu som snurrat i huvudet sedan EU-valet. Skönt att det är över. För mig valdagen lång med många olika känslor. Det var kul att återse teamet från förra riksdagsvalet i vår lilla vallokal i Bandhagen där vi jobbade från tidig morgon tills alla röster var räknade. 656 personer lämnade sina röster där och jag tycker det var fint att få bidra till att göra röstandet till en bra upplevelse. Speciellt glad blev jag att så många förstagångsväljare kom.

Klockan 21 stängde vallokalerna och det var ju väldigt mycket färre röster att räkna i jämförelse med förra valet (då dubbelt röstdeltagande + val till riksdag, kommun och landsting). Vi delade upp sedlarna i högar. Den största överraskningen var högen med Fi-röster och den största chocken högen med SD. De var höga! 74 Fi och 73 SD visade det sig. Sedan var jag förvånad, positivt förvånad, över mp som fick 122 röster, v 64, sossarna hade flest – över 150 och moderaterna typ 50 (minns inte exakt). Det här speglade ju valresultatet rätt bra – om än inte helt.

Fantastiskt att Fi nu tar plats i EU-parlamentet måste jag säga. Och glad att miljöpartiet blev större än moderaterna, speciellt då m hade Hökmark – Israels försvarare som första namn. Och att vänsterpartiet gick fram var också roligt och bra att sossarna inte faller i alla fall..

Så visst fanns det saker att glädjas över i resultatet,

..men än mer att förfasas över. SD tog plats med nästan fucking 10 procent. Och det i sällskap av mörka otäcka krafter i Europa. Rasister, fascister och nazister får nu en plattform, ett forum att synas och höras. Det är förfärligt. Hur kan det hända!? Tur är att de säkerligen kommer splittras och inte kunna samarbeta, men det är en klen tröst.

Detta kom inte som någon överraskning för de flesta. Men kanske, kanske är det ett uppvaknande för många som inte förstått att fascisterna vinner mark, här hemma och i Europa. Förhoppningsvis blir det ännu fler som nu ansluter sig till den breda antirasiströrelse som nu växer fram med olika lokala initiativ över hela landet.

Många var vi som vände ryggen åt SD när de höll sina torgmöten under valkampanjen, som protesterade och buade för att visa att de inte är välkomna i det offentliga rummet. Inte en gata, inte ett torg åt rasisterna. Alla skall känna sig trygga.

Det pågår en debatt nu hur vi bäst bekämpar rasismen, några uttrycker oro för att protesterna mot SD kommer att gynna dem, att vi borde möta dem med argument istället.

Så här tror jag:

Jag tror att rasismen, fascismen och nazismen bäst bekämpas på olika nivåer och med olika metoder. Jag tror vi måste anpassa kampen efter sammanhang och vilka det är vi har att göra med. Vi kan inte använda samma metoder mot arbetskollegor eller skolkompisar som säger något rasistiskt, om vi märker att våra barn börjar vända sig till nazistiska grupper, om vi möter en SD-väljare på krogen, om SDs företrädare står med en mikrofon och hetsar i Farsta Centrum, eller om nazister beväpnade med knivar och glasflaskor attackerar en fredlig demonstration, eller om nazister kommer till en skola.

Själv har jag bestämt mig för länge sedan att ALLTID säga ifrån om någon uttrycker något rasistiskt (sexistiskt också för den delen). Oavsett vem eller i vilket sammanhang. I vissa fall säger jag stopp i artig ton och andra gånger blir det en hetsig diskussion. Så tror jag vi kan påverka många. Om man orkar och har möjlighet. Det har jag. Samtal kan vara viktiga, speciellt med unga människor som kanske har svårt att värja sig för rasisternas propaganda. Eller andra som känner sig svikna av samhället och vill ha en enkel lösning.

När rasister, fascister och nazister intar det offentliga rummet, antingen genom att stå och hetsa i mikrofon eller beväpnade för att söka konfrontation. Då gör vi motstånd. På plats. Genom att vända ryggen till, bua, spela vuvuzela, kasta vattenballonger eller vad som passar just då. Det handlar om solidaritet med alla som drabbas av deras hat. Att människor skall känna sig trygga på våra gator. 

Till alla som nu är frustrerade över situationen, vill jag verkligen uppmana till att organisera sig. Det finns många sätt att engagera sig, mot rasism, fascism och nazism – för en bättre värld. Asylrörelsen, solidaritetsrörelsen, politiska partier, ungdomsförbund etc. Alla nya initiativ tycker jag också är fantastiska, som Linje 17 mot rasism, linje 18 osv.

Tillsammans blir vi starka. Och tillsammans kan vi krossa rasismen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s