SD not welcome.

Jag har väldigt mycket att göra på jobbet nu, en stor deadline för en tvåårsansökan nästa vecka och alla förberedelser inför Sjöviksseminariet i juni. Så jag försöker oftast ha en trevlig stund på morgonen, eftersom en bra start på dagen brukar betyda en bra dag. Men i går morse satte jag morgonkaffet i halsen när jag läste Dror Feilers statusuppdatering på facebook. Att han fått ett stort svart hakkors sprejat på dörren där han bor med sin fru. Lägenhetsdörren. Hemmet. Så vidrigt och känslan följde med mig hela dagen. Tills vi samlades på torget i Farsta och visade att SD inte är välkomna där, eller någon annanstans heller för den delen.

Dror är en vän sedan över tio år tillbaka, en envis aktivist. En kämpe. Människorättskämpe. Jag känner honom främst som aktiv i föreningen Judar för israelisk palestinsk fred (Jipf), en av Palestinagruppernas viktigaste samarbetspartners och självklart också Ship to Gaza på senare år. Dror var ordförande i Jipf när jag blev aktiv i PGS. Dror har senaste tiden stått på barrikaderna på de antifascistiska demonstrationerna, bland annat mot nazisterna i Jönköping 1 maj. För allt detta har han hotats otaliga gånger.

Men det här hakkorset. Att någon varit utanför hans hem på natten och lämnat ett sådant hatiskt och hotfullt meddelande är bara så fruktansvärt osmakligt. Till Arbetaren säger Dror: ”Jag tänkte på mina föräldrar som 1938 flydde från hakkorsen i Europa. Nu dyker de upp igen, inte bara på min dörr, utan också kamouflerade i kostym”

Det väckte också minnen från när jag själv fick hakkors målat på dörren i Hökarängen för 10 år sedan. Jag skrev ett SMS direkt på morgonen för att säga att jag tänker på honom och påminna om att vi är många som står bakom honom. Jag får till svar: ”Tack vi ses i Farsta”

Och det gjorde vi. Många var vi som vände ryggen till SD och Björn Söder när de hade torgmöte i Farsta. Trots att de hade fixat den bästa ljudanläggningen jag någonsin hört på ett torgmöte, så överröstades de av burop, nyckelskrammel och vuvuzelor. Farsta visade tydligt att de inte var välkomna. Det som SD (och tyvärr inte bara dem) kallar extremvänstern var en stor bred samling människor i olika åldrar och olika bakgrunder. Enade i antirasismen.

Jag är så stolt. Men ska också erkänna lite förvånad. Jag hade inte väntat mig de här stora folkliga protesterna mot SD. Jag hade hoppats på dem, men kände ett tag att det var väldigt långt för många människor från ord till handling.

Men jag hade fel. Ett av de bästa felen någonsin. Sverige mobiliserar. Mot rasism och för mångfald. Och folk agerar.

Men fascisterna och nazisterna kommer inte att ge sig. De ser framgångar i Europa och de märker hur rasismen parallellt med de folkliga protesterna också normaliseras i samhället. Det är mycket farligt. Så vi kämpar på. Och ingenting kommer att tysta oss.

För Dror blev det en märklig dag. Han vaknade upp med ett hakkors på dörren och senare grips han av polis för att fredligt ha protesterat mot SD på torget i Farsta. Han spelade Pippi Långstrump när poliserna förde iväg honom till Älvsjö där han senare släpptes.

Fuck SD

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s