Att rösta eller inte rösta!?

Slutspurt i kampanjerna inför EU-valet. Tror inte att jag tidigare sett så många i min närhet engagerade i en valkampanj till EU-parlamentet. Jag tycker det är bra.

Jag tycker alltid det är positivt när folk pratar politik. Det är i det samtalet man formar sina värderingar, prövar sina åsikter mot andra. Omvärderar. Filosoferar.

Jag var väldigt engagerad i Nej till EU på 1990-talet. I styrelsen, som kansliansvarig och som aktivist. Mina främsta argument mot ett EU-medlemskap var bristen på demokrati och höga murar mot fattiga länder.

Första EU-valen bojkottade jag aktivt. Ville inte rösta på en skendemokrati. Viktiga beslut fattas inte i EU-parlamentet och skulle man öka dess makt skulle det innebära att ännu mer makt flyttas från ländernas egna parlament.

Sen ett val bestämde jag mig för att rösta. I mitt jobb för Palestina har jag en del kontakt med EU-parlamentariker. Jag har sett att det är ganska mycket de kan göra där på plats i Bryssel; som aktivister främst. Tillsammans med utomparlamentariska organisationer. Vet flera som till exempel ordnar resor till Palestina för ledamöter.

Jens Holm (v) blev min kandidat. Bland annat för hans miljö- och djurrättsengagemang samt bra åsikter i Palestinafrågan.

Jag har stor respekt för alla som bojkottar EU-valet, men har själv röstat även denna gång. På en person som delar mina värderingar och som jag tror kan göra bra saker om hen hamnar i Bryssel.

Jag är inget fan av personval, kryssar aldrig i riksdagsvalet, men i EU-valet spelar parti mindre roll, möjligen i vilken grupp de väljer att tillhöra.

Sen är det annars genom den utomparlamentariska aktivismen som jag känner att jag mest bidrar till förändring. Men så klart, organisering viktigast.

Så om du ska rösta och frågar mig om råd:

Varning för Hökmark och Adaktusson som i vått och torrt agerar försvarare av ockupationsmakten Israel.

Rösta mot rasism och fascism, för feminism, klimatet
och mångfald.

20140524-144614-53174448.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s