Mycket bra och trevlig första kongressdag

20140518-070749.jpgEfter månader men framför allt veckor av förberedelser var det då dags för Palestinagruppernas kongress. Organisationens högsta beslutande organ. Medlemmarnas chans att slå fast riktlinjer för förbundsstyrelsens arbete. Jag älskar årsmöten/kongresser/stämmor. Det har jag gjort sedan jag var 18 och blev politiskt aktiv på allvar. Eller ja, det finns årsmöten som har varit mindre roliga genom åren då de präglats av fraktioner och kupper. I PGS finns ingenting sådant. I alla fall inte i dag. Och detta trots att vi har medlemmar och aktiva från flera olika partier och ideologier. På så sätt en väldigt lugn kongress, men ändå med mycket diskussioner, ibland heta.

20140518-070825.jpgMed på kongressen är folk från norr till Söder, bra spridning i år tycker jag. (PGS har 12 lokalgrupper)

Vi inledde dagen med ett föredrag av en PGS-veteran, Lars Gösta Hellström. Han berättade hur det hela startade, från 1960-talet och då Palestinarörelsen var splittrad; uppdelad i många små grupper och hur man enades 1976 och bildade PGS. Mycket spännande att höra om anekdoter från PGS historia och fantastiskt att så många av de som var med och startade Palestinagrupperna fortfarande är aktiva i Palestinafrågan, även om en del inte är det i PGS nu.

Efter Lars-Göstas historiska genomgång tog jag över och förflyttade oss till nutid och framtid. Jag pratade lite om hur jag upplevt de här två åren som ordförande, men också varför jag är så stolt att tillhöra PGS. Jag är stolt över att det finns en tydlighet och enighet i PGS på alla nivåer att vi är en solidaritetsorganisation. Vårt politiska arbete är det viktigaste. Biståndet är också viktigt, men bara i kombination med tydliga politiska krav. Det är tyvärr ganska unikt i dag, då många organisationer väljer att bli antingen en biståndsorganisation eller en solidaritetsorganisation. Men palestinierna har aldrig bett om bistånd i första hand, utan en politisk lösning. Då skulle det inte behövas hjälp.

Jag är också stolt över att PGS alltid vågat ta ställning när många andra organisationer inte har gjort det. Att vi alltid talat i klartext. Att vi förespråkat bojkott av Israel trots att det under flera år ansågs väldigt kontroversiellt. Vi har talat om Israelisk apartheidpolitik trots att det orsakade en storm från alla håll och kanter från början.

I dag är nästan alla organisationer som arbetar för stöd till Palestina för någon form av bojkott och nu är det inte något konstigt att beskriva israels politik som just apartheid.

Kongressen förklarades öppnad och styrelsen föredrog verksamhetsberättelse och bokslut. Varken auktoriserad eller internrevisor hade något att anmärka på, så styrelsen beviljades ansvarsfrihet.

Vi antog ett nytt program. Eller egentligen inte så väldigt mycket nytt i det, några ändringar är det, men de har jag inte här. I det stora hela samma som tidigare. MEN väldigt intressanta och viktiga diskussioner under den punkten, även om vi enade oss när det var dags att ta beslut.

Sista tiden av kongressen delade vi in alla i grupper för att diskutera framtiden som ska beskriva i en strategisk plan. I morgon så skall vi sy ihop allt och sammanställa rekommendationer till styrelsen bland annat.

Efter en lång men väldigt konstruktiv dag, så käkade vi tillsammans och oudspelaren Elias Mousa spelade och sjöng för oss.

Fin dag och fin kväll fortsatte sedan på ett ljummet Södermalm. Söndag är det nya tag..

20140518-070840.jpg20140518-070854.jpg
Foto: Margareta Sjöberg

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s