Nakba, 66

Förra årets Nakbamanifestation på Sergels torg
Förra årets Nakbamanifestation på Sergels torg

Sitter och skriver det sista på mitt tal inför kvällens Nakbamanifestation. Letar i datorn efter tidigare tal och flygblad. Bara i min dator finns där texter med rubriken Nakba54, 55, 56, 57, 58, 59 och 60, då uppmärksammade vi lite extra med stora annonser och rubriken Nu är det nog!, 61, 62, 63, 64, 65 och nu skriver jag ett nytt med rubriken Nakba, 66. Ingenting har blivit bättre för det palestinska folket under de här åren.

Det är i år 66 år sedan Al Nakba, det arabiska ordet för den stora katastrofen 1948 då 750 000 palestinier fördrevs från sina hem och hundratals palestinska byar jämnades med marken och staten Israel utropades. 66 år av etnisk rensning och fördrivning. 46 år av ockupation.

I dag minns vi Nakba. Men vi påminner också om att det fortfarande pågår, fördrivningen och att miljoner palestinier fortfarande lever som flyktingar i läger på Västbanken och Gaza och runt om i Mellanöstern. Att palestinierna på Västbanken, Gaza och Östra Jerualem fortfarande lever bakom murar under en militärockupation och att palestinierna inne i Israel diskrimineras och behandlas som andra klassens medborgare.

I dag hålls manifestationer runt om i Palestina och världen. I Stockholm ses vi på Sergels torg klockan 18.00. Det blir tal och musik. Solidaritet ❤

Jag kommer i mitt tal lyfta vikten av att vi tar det ansvar som omvärldens makthavare inte tar, att vi med inspiration från kampen mot apartheid, bojkottar Israel. Mustafa Barghouthi kommer att tala via telefon från Palestina, Palestinas ambassadör Hala Fariz kommer också tala liksom Nael Touqan från palestinska föreningen, Dror Feiler, vänsterpartiet och representanter för miljöpartiet och socialdemokraterna.

Hoppas att vi ses. Det är en viktig dag för det palestinska folket och de behöver vår solidaritet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s