Mitt Nakbatal

Jag med Dror Feiler från Judar från Israelisk Palestinsk fred och vänsterpartiet, som också talade
Jag med Dror Feiler från Judar för Israelisk Palestinsk fred och vänsterpartiet.

Det blev en fin manifestation på Sergels torg. Det har varit en dag full av känslor. Innan jag begav mig till plattan så fick jag beskedet att två unga palestinier skjutits ihjäl av israelisk militär vid en Nakbademonstration nära Ramallah på Västbanken. Många skadade och ännu fler arresterade. Det var svårt att släppa tankarna från det. Men när jag kom till vår manifestation fylldes jag av värme. Av solidaritet. Det finns inget som värmer så som solidaritet.

Tack alla som bidrog till att det blev en fin kväll. Speciellt tack till Palestinska föreningen i Stockholm som hållit i det mesta kring det här.

Här är talet jag höll. I alla fall så som jag skrev det, improviserar ju alltid lite.

Tal Al Nakbamanifestation Sergels Torg 15 maj 2014

Vi har samlats här i kväll för att uppmärksamma att det är 66 år sedan Al Nakba. Den stora katastrofen – när över 750 000 palestinier drevs på flykt, 500 byar jämnades med marken och staten Israel utropades.

Att det är 66 år sedan FN antog resolution 194 om alla flyktingars rätt att återvända. Och att det nu är 47 år sedan Israel ockuperade Västbanken, Gaza och Östra Jerusalem och människor återigen drevs på flykt

I mer än 66 år har de palestinska flyktingarna väntat på att få återvända. I mer än 66 år har det palestinska folket väntat på möjligheten att få leva ett värdigt liv, att få bilda en egen stat.

Vi är också här för att påminna om att Al Nakba inte var en enskild händelse 1948, utan att det är en ständigt pågående verklighet som inkluderar etnisk rensning och dagligt förtryck av det palestinska folket, som lever under ockupation eller som israeliska medborgare i Israel. Ännu idag lever miljoner palestinier som flyktingar runt om i världen.

Detta pågår år efter år. Efter år, utan att omvärlden på allvar gör något för att få ett slut på ockupationen, ger inte palestinierna upp. Motståndet mot ockupationen som i dag nästan uteslutande sker genom ickevåld pågår också det år efter år. Varje vecka ordnas det protester i byarna runt om på Västbanken; mot muren, de illegala bosättningarna och landstölderna. Protester som slås ner brutalt av israelisk militär.

Så också i dag. Hela dagen har det kommit in rapporter om Nakbademonstrationer runt om på Västbanken, i Gaza, inne i Israel, i Jerusalem och i flyktinglägren runt om i Mellanöstern. Innan jag gick hit nåddes jag av den fruktansvärda nyheten att två unga palestinier skjutits ihjäl av israelisk militär vid en Nakbamanifestation nära Ramallah. Flera skadade.

Palestinierna vädjar till omvärlden att stödja deras ickevåldsmotstånd, och det kan vi göra genom att bojkotta Israel. Det finns en bred uppslutning i Palestina bakom det så kallade BDS uppropet. Över 200 organisationer från det palestinska civilsamhället har enats i detta upprop, i denna vädjan om bojkott, desinvestering och sanktioner mot staten Israel så länge som ockupationen pågår och en rättvis fred har kommit.

När politiker och makthavare inte tar sitt ansvar måste vi göra det. BDS-rörelsen växer så det knakar över hela världen och jag vågar påstå att det är det största hotet mot Israel och ockupationen i dag, när länder och institutioner som EU och FN väljer att blunda för Israels alla folkrättsbrott.

Stora breda bojkottaktioner var en bidragande faktor till att apartheidregimen i Sydafrika föll. Med inspiration från den kampen och det vi lyckats åstadkomma hittills ska vi fortsätta sätta press på Israel till dess att deras apartheidpolitik upphör och ockupationen hävs.

Vi ska uppmana artister att inte spela i Tel Aviv, företag att avbryta samarbeten med företag som stödjer och tjänar på ockupationen, kämpa för att Israel ska uteslutas från fotbolls EM och andra idrottsevenemang och vi ska köpa andra grönsaker än de som är producerade i Israel, ofta i illegala bosättningar på stulen palestinsk mark.

I praktiken är Israel nästan medlemmar i EU genom förmånliga samarbetsavtal. Detta trots att de bryter mot deklarationer och överenskommelser om mänskliga rättigheter. Vi ska fortsätta arbeta för att dessa avtal fryses och om man inte vill kalla det bojkott, så sluta belöna Israel. Det skulle räcka långt.

Palestinagrupperna anser det som allas vår skyldighet att ställa sig bakom palestiniernas vädjan om BDS och vi ser hur fler och fler sluter upp bakom kraven på bojkott. Nu senast den amerikanske skådespelaren Danny Glover som tillsammans med kollegor skrivit i ett uttalande att de är solidariska med det palestinska folket och stödjer dem i deras kamp för kulturell och akademisk bojkott av israel.

Men fortfarande ställer sig många tveksamma till om bojkott är rätt metod.
Till dem vill jag säga, om vi inte stödjer detta ickevåldsinitiativ, vad ska vi då stödja?

Jag vill avsluta med att säga att det är med stor glädje vi mottagit nyheterna om att Hamas och Fatah har enats efter många splittringsförsök och hot utifrån. Vi hoppas nu att Sverige och EU inte gör om samma misstag som 2007 när man bojkottade den samlingsregering som bildades då, utan att man stödjer denna utveckling. Inte bara i ord, utan också i handling.

Vi kommer att stå här varje 15 maj för att påminna om den pågående katastrofen till dess att den upphör. Till dess att Palestina är fritt och de palestinska flyktingarna erkänns sin rätt att återvända.

 
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s