Public service spårar

”Min partiskhet må ej vara förenlig med SR:s uppdrag, men motsatsen är inte förenlig med min världsbild.” Soran Ismail

Hey public service, lugna er lite nu. Det håller på att spåra. Dra era tankar och principer ett varv till innan folk lackar ur totalt.

Ni är ju ändå till för oss.

Hiphoplåtar som inte får spelas utan varning, dokumentär om klassklyftor stoppas, chefredaktör ses som partiskt och nu senast att SR stämplar Soran Ismail som partipolitisk på grund av hans arbete mot rasism.  Galet är det.

Att personer som har förtroendeuppdrag eller är anställda vid politiska partier inte kan inneha vissa tjänster inom media, är väl inte konstigt. Men att Soran tvingades välja att lägga ner sitt engagemang mot rasism eller bli avstängd av SR under valet är vansinne.

Bakom de här besluten verkar det ligga en farlig tro på opartiskhet och objektivitet.

Inom modern samhällsvetenskap går man ifrån tanken på att en forskare skall kunna kliva ur sin kropp och inta en objektiv skepnad.  Istället är det mer ärligt att tala om vem man är, redovisa vilka ideologiska ståndpunkter man utgår ifrån.

Jag önskar fler mediepersonligheter som öppet står för sina åsikter, istället för att man gömda bakom en föreställning om objektivitet förmedlar påstådda sanningar.

Det finns policys för public service som gör att rasister inte kan arbeta där, men att vara antirasist är något som istället borde premieras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s