Starka vittnesmål från Hebron

Det var fullsatt när Issa Amro talade om situationen i Hebron med militanta israeliska bosättare som intagit staden och skyddas av militären.
Det var fullsatt när Issa Amro talade om situationen i Hebron med militanta israeliska  bosättare som intagit staden och skyddas av militären. Foto: Anna Wester

Det blev tre bra MR-dagar för PGS. Vår monter var välbesökt och det gick åt massor av tidningar och rapporter, fler än tidigare år så vi fick åka till kontoret och hämta mer material vid två tillfällen. Populärast var som väntat Kolonialism och apartheid och Utbildning under ockupation, men jag lyckades ändå sälja in Idrottsnumret ganska bra. Det gäller bara att förklara att man inte behöver vara sportintresserad för att läsa det. Faktum är att det är det numret som inger mest hopp. Och kanske en och annan oväntad vinkel även för den mest insatta.

Issa Amro är nu tillbaka i Hebron och Palestina efter ett lyckat Sverigebesök. Jag tror att han känner det också. Fyra seminarier har han hunnit med här och även möten med bland annat riksdagsledamöter. Jag hörde hans presentation två gånger, en gång för en mindre publik på ABF-huset och andra gången på ett fullsatt seminarium på Kulturhuset. Och jag kunde inte hålla tillbaka tårarna på något av dem. Trots att jag arbetat heltid med Palestina i tio år, rest dit en eller två gånger om året, så blir det för mycket att höra om situationen med bosättarna i Hebron. Det är så överjävligt och orättvist. Issas filmer och berättelser gick in på bara skinnet. Och jag tror att alla kände lika. Snacka om brott mot de mänskliga rättigheterna som begås där. Varje varje varje dag.

Eftersom Issa är en känd försvarare av mänskliga rättigheter är han ständigt påpassad av såväl bosättare som soldater. I år har han arresterats tio gånger, 2012 arresterades han 22 gånger. FN har vädjat till Israel att lämna honom ifred. Vid nästan alla tillfällen har han friats tack vare kameror. Att de filmat hur han attackerats utan att själv försvara sig på något vis har räddat honom. Och många andra.

Ett annat starkt och viktigt Palestinainslag på MR-dagarna var Rädda barnens seminarium om palestinska barn i Israeliska fängelser, där de bjudit in två pojkar som fängslats av israeliska armén när de var 12 år. De berättade sina historier, hur de inte fått träffa sina föräldrar på fyra månader. Många lyssnade först på Issas föredrag där han visade filmer från när de arresterar barn i Hebron, för att sedan gå till Rädda Barnens seminarium och lyssna på barnens berättelser. Jag tror att nya aktivister för Palestina kom till där. Flera kom till oss i montern efteråt.

Jag har ofta skrivit och sagt att jag tycker att de illegala bosättningarna och bosättarvåldet får alldeles för lite uppmärksamhet i debatten, självklart också frågan om palestinska barnfångar – så det känns bra att de frågorna lyftes på MR-dagarna!

Följ Issa på twitter: @issaamro

Läs mer om Youth against Settlements där Issa Amro är aktiv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s