Israels attacker mot Ship to Gaza polisanmälda

Presskonferensen i dag

Det är mycket som är frustrerande när man följer Palestina/Israel-konflikten på nära håll. Självklart främst att se hur palestiniernas rättigheter hela tiden kränks. Men lika smärtsamt är också omvärldens tystnad. Ockupation, apartheid och fördrivning sker inför världens ögon, utan att Israel ställs till svars för sina brott mot internationell rätt och mänskliga rättigheter. Tvärtom belönas de med förmånliga samarbetsavtal och de är välkomna i diverse idrottstävlingar och kulturevenemang.

När Israeliska armén attackerade Ship to Gaza/Frihetsflottan första gången 2010 på internationellt vatten vaknade Sverige. Utrikesminister Carl Bildt fördömde attackerna och många fick för första gången upp ögonen för vad Israel är kapabla till och vi samlade till stora demonstrationer i flera städer. Kritik mot de klara brotten som Israel begick i samband mot detta kom från alla håll och kanter. Men som alltid när det gäller Israel, stannade det vid ord.

I dag har Ship to Gaza och ett antal privatpersoner polisanmält fyra israeliska befälhavare för kapning, grovt rån, olaga frihetsberövande, grov misshandel, samt grovt olaga hot. Bland anmälarna finns Mattias Gardell, Victoria Strand, Edda Manga, Kim Soto Aguayo, Henning Mankell och Maria-Pia Boethius.

Med anledning av polisanmälan ordnade Ship to Gaza en presskonferens idag.

De juridiska ombuden Per Stadig och Linus Gardell förklarade att de anmälda förövarna inte har någon immunitet och att det är svensk lag som gäller eftersom brotten begåtts på internationellt vatten mot svenska medborgare. Det är en omfattande anmälan där brotten är väl dokumenterade.

Kim och Saman 2010
Kim och Saman 2010

När jag satt där och lyssnade till några av passagerarnas berättelser försvann mina tankar tillbaka till 2010 och de fruktansvärda dygnen efter att fartygen attackerats och nio personer skjutits ihjäl. Jag var inte med på båtarna, fysiskt. Men jag hade flera vänner med på olika båtar, bland dem en av mina närmaste vänner, Kim. Samtidigt jobbade jag och mina kollegor på PGS med detta dygnet runt, pratade med journalister och oroliga människor, ordnade demonstrationer och protester. Värst var timmarna när vi inte visste om alla ens levde, hur de mådde, var de var. Så mentalt var jag med på den där resan.

Och jag minns Nyhetsmorgon när Carl Bildt talade klarspråk kring det som hänt, att det föddes en strimma av hopp. Att kanske kanske skulle Israel ställas till svars den här gången på något sätt. Men så blev det inte. Istället har Israel ännu en gång efter det attackerat Ship to Gaza på internationellt vatten, misshandlat och kidnappat passagerarna.

Jag och PGS välkomnar den här polisanmälan och hoppas att de skyldiga ställs inför rätta och att det sätter fokus på Israels straffrihet.

Läs Edda Mangas artikel i Feministiskt perspektiv (Edda var med på Mavi Marmara 2010): Nu polisanmäler vi fyra israeliska befälhavare

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s