Med Jerusalem i fokus

 

Jerusalemkommitténs ordförande Victor Samaina och jag
Jerusalemkommitténs ordförande Victor Samaina och jag

I helgen var det dags för årets Inspiration Världen på ABF-huset i Stockholm. En dag full av seminarier och workshops med aktivister från hela världen. En härlig blandning organisationer som arrangerade och deltog; Latinamerikagrupperna, Afrikagrupperna, Palestinagrupperna, Svalorna Latinamerika, Framtidsjorden, Fian Sverige med fler med fler.

PGS hade ett seminarium på programmet tillsammans med Jerusalemkommittén om Palestina med Jerusalem i fokus. ”Jerusalem – ockuperad huvudstad” var rubriken och talade gjorde Jerusalemkommitténs ordförande Victor Samaina, deras vice Jan Lönn och jag.

Jag fick inleda seminariet och började med att först berätta allmänt om ockupationen och Israels apartheidpolitik för att placera in Jerusalemfrågan i sin kontext. Sedan om Östra Jerusalem ur olika perspektiv.

På Västbanken har jag vänner som studerat i USA eller i Sverige, men som aldrig besökt Jerusalem – Palestinas tänka huvudstad som ligger några kilometer bort.

Israel agerar hårt för att omvärlden skall uppfatta Jerusalem som deras huvudstad. Inte bara politiskt där flera av de stora partierna har inskrivet Jerusalem som sin odelbara huvudstad i sina partiprogram, utan man försöker även normalisera den uppfattningen i alla möjliga situationer. Som när det är Eurovisionsfestival till exempel, då brukar den israeliska juryn inför miljarder tittare säga ”greetings from Jerusalem the capital of Israel”.

Men sanningen är att omvärlden inte erkänner Jerusalem som Israels huvudstad och det är därför alla ambassader är placerade i Tel Aviv, även USAs. Enligt internationell rätt är Östra Jerusalem ett ockuperat palestinskt territorium och en del av det ockuperade Västbanken.

Direkt efter att ockupationen inletts 1967 fick palestinierna i Östra Jerusalem uppehållstillstånd i Israel, men inte medborgarskap. Ett i vardagligt tal kallat Jerusalem – ID. Uppehållstillståndet är villkorat med att man befinner sig i Jerusalem och därmed mindre säkert än ett medborgarskap. Israel har tagit ifrån tusentals palestinier deras Jerusalem-ID, framför allt under 90-talet. Motiveringen har varit att de vistats för mycket på Västbanken eller utomlands.

Israels politik i Östra Jerusalem innebär kränkningar av människors grundläggande rättigheter. Uppehållstillståndet ger dem viss tillgång till israeliska försäkringssystem och sjukvård, men inte på samma villkor som israeliska medborgare. Det ger dem heller inte samma politiska rättigheter. De kan rösta i lokala israeliska val, men inte till Knesset samtidigt som Israel hindrar dem från att delta i de palestinska valen. Senast tilläts endast en liten del av palestinierna med Jerusalem ID att rösta.

Om du har Jerusalem ID eller inte påverkar också rörelsefriheten för palestinier. Precis som palestinier med Västbanks ID behöver tillstånd för att ta sig till Jerusalem, har personer från Östra Jerusalem under perioder behövt tillstånd för att röra sig på Västbanken. Regler som ändras från tid till annan.

Jerusalem har alltid varit navet i det palestinska samhället, den viktigaste handelspunkten och dit har man kommit för studier, sjukvård och restaurangbesök eller för att besöka gravkyrkan och moskén. Sedan muren byggdes är den normala kontakten mellan städerna och den tänkta huvudstaden nästan helt bruten och det palestinska Östra Jerusalem dör långsamt.

Jag talade också en del om bosättningarna i Östra Jerusalem som hela tiden byggs ut och hur palestinska hus rivs eller övertas av bosättare som en del i den politiken.

Victor Samaina gick mer i detalj in på bosättningspolitiken och hur det påverkar palestiniernas liv när han berättade om den resa Jerusalemkommittén gjort tillsammans med riksdagaledamöter från olika partier. Jan Lönn talade om fredsförhandlingarna och problemen kring dem.

Det blev ett väldigt bra seminarium med bra diskussioner och frågor från publiken.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s