Jonas och Åsa bäst i debatten

Ett år kvar till valet. Det känns redan i luften och det är positivt. Jag tycker att vi behöver mer politik i samhället. Jag kände mig besviken förra valrörelsen, över den nästan totala avsaknaden av ideologi och värderingar, där partierna inte vågade visa olikheter och där framför allt oppositionen inte nådde fram till människor för att förklara varför vi inte kan sänka skatterna och sälja ut hela vårt land. Moderaterna och socialdemokraterna tävlade i hur lika de var. Där fanns få debatter med djup och ord som solidaritet och rättvisa lös med sin frånvaro. På slutet blev det bättre, men då var det för sent.

Nu hoppas jag och många med mig på en bättre valrörelse. Det handlar inte bara om att vinna val, utan också att det nu finns en möjlighet för partierna att visa varför politik är viktigt, att tala om värderingar. Att istället för att satsa allt krut på att bevisa att Sverigedemokraterna är rasister (vilket sd istället tycks vinna på) försöka visa varför rasism är fel, lyfta upp vikten av alla människors lika värde, jämlikhet och jämställdhet.

Jag vet att man inte vinner val på utrikespolitik, men jag hoppas att det kommer upp i debatterna och diskussionerna. För det är viktigt och  något som påverkar inrikespolitiken, samhällsklimatet. Hur vi agerar internationellt. Vi är många som genom våra organisationer kommer göra allt för att lyfta upp de frågorna på den politiska dagordningen.

Jag tittade på debatten i söndags. Dels tittade jag så klart för att höra vad de hade att säga, men eftersom jag själv deltar mycket i debatter och diskussioner tycker jag det är väldigt intressant att studera retoriken, kroppsspråket, tonen – ja hur olika personer väljer att profilera sig och det de företräder. När jag är med i debatter och Palestina-Israelkonflikten så hettar det nästan alltid till och det är inte ovanligt att jag får ta emot låga påhopp. Själv försöker jag alltid hålla mig lugn, fokusera på vad jag vill säga, svara på frågor men undvika att hamna i en försvarsposition där jag måste besvara påhopp som egentligen inte är relevanta. Jag tänker alltid att jag vill vara tuff och kritisk, saklig, erkänna när jag inte kan saker men också respektfull och ödmjuk. Ibland är det som sagt svårt, men jag har märkt att man tappar publiken när det blir pajkastning. Jag vet tillfällen när det gått för långt, som i en debatt mot Siwert Öholm på Södertörns högskola när han förminskade mig hånfullt och påstod att jag ljög om saker som jag var 100 procent säker på och själv kom med galna lögner. Jag blev dryg och otrevlig, men kände direkt att det inte var bra att sjunka lika lågt själv.

När en debattör från Svensk Israelinformation kallade mig lilla gumman i en radiodebatt och frågade vilken planet jag kom ifrån var det hon som förlorade mest på det. Hos sina egna meningsfränder.

Jag blev lite förvånad ändå över att alliansen uppträdde så arrogant och att både Fredrik Reinfeldt och Annie Lööf stod och hånlog när andra pratade. Och att de var så nöjda, förutom Björklund som stundtals verkat glömma att han var minister. Jag kände mig också besviken på Löfven, mest kanske för att jag hoppats så mycket på honom, men tyckte att han kändes ganska trött och gav inget säkert intryck även om han växte in i debatten och blev bättre mot slutet. Han var ju hårt ansatt från Reinfeldt också. Men största problemet som jag tycker, är att sossarna inte längre vågar vara vänster och visa på ett tydligt alternativ.

Den som enligt mig lyckades bäst i debatten i går var Jonas Sjöstedt följt av Åsa Romson. Självklart för att framför allt vänsterparitets åsikter ligger mig närmast hjärtat, men jag tycker också att de båda lyckades vara just tuffa, tydliga, kunniga, kritiska och samtidigt sympatiska.

Som Gudrun Schyman alltid är. Jag saknar hennes så otroligt mycket i sådana här debatter och hoppas att Fi kommer att få synas i valrörelsen. Jag saknar partiledardebatterna när Gudrun Schyman och Carl Bildt var med. De kändes alltid äkta och heta.

Grattis Jonas och Åsa för en väl genomförd debatt och v och mp för att ni är tydliga med vad ni står för. Jag hoppas att det ger utdelning i valet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s