Intensiva dagar blev det. Bok och bibliotek 2013

20130929-055808.jpg

Klockan 6.00 på torsdagsmorgonen lämnade jag Stockholm för årets Bok- och biblioteksmässa i Göteborg. Nu är det söndag och jag är på väg hemåt igen. Det känns som att jag har varit i en bubbla under de här dagarna, bortkopplad från det mesta där hemma. Tiden har gått superfort samtidigt som det känns som att jag har varit borta i en evighet och det har hänt så himla mycket här. Känner mig lite halvsliten faktiskt, men också glad. Det blev jättelyckat. Alltihop.

Jag tror att det här var min tionde bokmässa. När jag kom i torsdags hade PGSare från lokalgruppen  i Varberg varit där på onsdagskvällen och byggt montern. Jätteskönt att komma till en färdiginreddmonter och Jättefin var den med bilder ur Mia Gröndahls utställning Gaza graffiti.

Bokmässan är ju mycket kommers och kaos. Hela nedervåningen är bokförlag, mediaföretag, partier, turistföreningar, litteratursällskap med mera.  I varje hörn hörn är en folksamling, någon som står och talar eller någon känd författare som signerar. Själv klarar jag bara av att gå där i korta stunder innan jag nästan får panik.

Vår monter var en trappa upp på det Internationella Torget. En oas. Utan kommers. Där är aktivister, volontärer, politiker, tjänstemän, gäster från världens alla hörn och intresserade som diskuterar och informerar om världspolitiska frågor. Två scener med intressanta framträdanden som avlöser varandra hela tiden.

PGS fanns också representerade med temaskriften på nedervåningen i Kulturtidskriftsmontern.

På torsdagkvällen fick PGS förstärkning av Michael Deas från London. Han jobbar för den palestinska organisationen BNC som kordinator för den europeiska BDS-rörelsen. Han var minst sagt chockad över Bokmässan och framför allt då Internationella Torget som mötesplats och att intresset för Palestina är så stort här och faktiskt ganska mainstream nu för tiden. Alltså positivt chockad.

20130929-055921.jpgVi hade två programpunkter. En på stora scenen där jag intervjuade/samtalade med Michael under rubriken Sydafrika då. Israel nu och bojkott som metod för motstånd mot ockupationen. Det kom många och lyssna – alla stolar framför scenen var tagna och några stod runt omkring. Puh! Var nervös innan. Men det gick bra, flera som stannade kvar och pratade efter.

Sedan talade jag om temaskriften Idrott under ockupation nere i Kulturtidskriftsmontern. Det gick bra, inte jättemycket folk som lyssnade men de som var där var intresserade och nöjda.

Det bästa med de här dagarna är ända alla möten och diskussioner, att träffa folk som jobbar med Palestina i PGS eller i andra organisationer från andra städer. Det är så himla inspirerande. Men också alla möten med studenter, lärare, bibliotekarier som vill lära mer om Palestina och alla som vill engagera sig på något sätt.  Jag har redan fått flera mail från personer jag träffade i montern och som vill göra något.

Michael kommer att stanna kvar i Stockholm några dagar. Han kommer att ha möten med organisationer och partiföreträdare för att diskutera BDS.

Vill du träffa och lyssna till Michael så kom till ABF-huset i morgon, måndag klockan 18.00 då vi ordnar ett öppet möte. BDS för ett fritt Palestina!

20130929-055518.jpg

Martin och Johan höll flera välbesökta framträdanden på mässan. Jag har nu äntligen deras bok 438 dagar. Här markerar Martin ett stycke där Bajen spelar en betydelse. Ser verkligen fram emot att läsa.
20130929-055722.jpg
Michael Deas. Vill du lyssna till honom så kom till ABF i Stockholm 18.00 i morgon måndag.
Ship to Gaza hade också monter på Internationella torget och flera programpunkter. Här är jag och StGs ordförande Ann Igeh

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 reaktioner på ”Intensiva dagar blev det. Bok och bibliotek 2013

  1. Pingback: Bajen på Bokmässan | arstakex

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s