20 år efter Oslo är situationen värre för palestinierna

Det historiska handslaget..

Nu i september är det 20 år sedan Osloavtalet, den så kallade fredsprocessen som skulle leda till en palestinsk stat.

Alltså 20 år sedan palestinierna och Israel undertecknade ett fredsfördrag och många såg äntligen freden inom räckhåll.  Andra var naturligtvis kritiska.

Nu ”med facit i hand” kan vi konstatera att situationen för det palestinska folket blivit sämre under de här 20 åren. I samma sekund avtalet var undertecknat började Israel bygga ut bosättningarna med en väldig fart. 1993 fanns det 262 500 bosättare på Västbanken och i Östra Jerusalem, i dag är siffran 520 000. Brott mot internationell rätt som omvärlden blundar för. Israels kontroll över palestinierna har ökat under dessa 20 år. Till exempel kontrollerar Israel i dag 80 procent av palestiniernas vattenresurser, bosättarna har kontroll över 42 procent av Västbanken och vägspärrar och murar hindrar palestiniernas möjligheter att röra sig. Palestinierna har stängts in i getton och hindras från att ta sig till skolor, sjukhus, familj, vänner eller att resa till sin tilltänkta huvudstad Östra Jerusalem. Gaza har isolerats genom blockader och ekonomin i hela Palestina har körts i botten på grund av ockupationen, vilket har gjort dem nästan totalt biståndsberoende.

Läs Oxfam Internationals rapport om hur livet för miljontals palestinier förvärrats sedan Osloavtalet här 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s