Stockholm blev Obamaland

20130905-074059.jpgBörjade dagen i går med ett möte på Riksdagen. En speciell dag att hänga i de kvarteren, när det rustades för Obamas besök. Jag var tidig så jag köpte en kaffe och väntade på nytorget där demonstrationerna redan hade börjat tidigt på morgonen. Amnesty lämnade precis när jag kom och någon Irakisk solidaritetsorganisation började packa upp sina saker. Och där var poliser överallt. Jag tänkte sätta mig ner på trappan där, men fick så många misstänksamma blickar, inbillade eller inte, att jag avstod. Konstig känsla. Gamla stan hade förvandlats till Obamaland och som alla andra så var det tanken på vad detta kostade som malde i mitt huvud vid åsynen av all denna säkerhet.

Jag var bjuden till vänsterpartiets kansli för att i ett tidigt skede diskutera en konferens som PGS planerar tillsammans med några andra organisationer, om Palestina, nästa år. Inte så mycket att säga om det nu, men ett av många intressanta projekt vi har framför oss.

Efter mötet träffade jag brorsan – Axel, som jobbar på miljöpartiests kansli i Riksdagen. Jag bytte besöksbricka och vi käkade lunch i restaurangen. Klockan kvart över ett skulle ju Obama anlända till Rosendal och precis då gick vi ut för att kolla in vad som hände.

Vi möts av en polis som ropar:

– Vääääääänd om – 180 grader!!

Vi gick in igen för att upptäcka att alla fönster i Riksdagen som vetter mot Rosendal var förplastade. Så ingen skymt av Obama.

20130905-074121.jpg

På eftermiddagen och kvällen deltog jag i den stora demonstrationen som ordnades av 4 september-nätverket efter initiativ av bland annat av Dror Feiler. Det var en brokig skara demonstranter från alla möjliga organisationer men med den gemensamma parollen Nej till USAs krigspolitik och massövervakning. Jag tycker att det blev en bra demonstration och jag hade själv väldigt trevligt tack vare att jag hängde med bra människor.

20130905-074108.jpg

Vi var samtidigt också väldigt illa berörda av den allians som som var där och hyllade Assad, Egyptiska armén samt viftade med Iranska och Hizbollahflaggor. De provocerade enormt och vid flera tillfällen blev det bråk, inget allvarligt dock – en stor mängd poliser stod hela tiden runt dem. Det var i alla fall väldigt tydligt att de inte var en del av den stora demonstrationen.

Men, som jag twittrade därifrån så mådde jag dåligt av att se det, och våra fienders fiender är inte alltid alltid våra vänner. Det går självklart att vara mot USAs planerade krig mot Syrien utan att stödja Assad. Och det var ju också majoritetens ståndpunkt.

I dag har jag en semesterdag och ska åka till Borås för att kolla när Bajen kliver in i Svenska Cupen. Det kan gå hur som helst.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s