Från Gaza till Jenin. Egypten, bränslebrist, skateboard och parkour

I går blev ännu en dag i Gaza full av upplevelser och intressanta diskussioner. Det flesta samtal handlade om Egypten och vi träffade folk med väldigt olika åsikter om det som händer nu. Gemensamt var dock oron för hur detta kommer att påverka situationen i Gaza, framför allt huruvida tunnlarna kommer att stänga. Det råder stor brist på bränsle i Gaza nu och över allt såg vi kilometerlånga köer där framför allt taxichaufförer väntade i timmar i värmen för att fylla sina bilar med bensin. En del fick lämna tomhänta. Andra försöker inte ens på grund av att priserna gått upp. Prognosen är att bränslekrisen är total inom några dagar och då kommer det på allvar att börja drabba sjukhusen bland annat.

Efter att ha varit i norra Gaza och Gaza City åkte vi i går till Khan Younis i söder. Där hade vi bestämt möte med en skateboardgrupp och några parkourkillar. Eller ja, faktiskt de enda skejtarna och parkourutövarna i hela Gaza. De håller till på en liten sportklubb där de flesta ungdomar spelade fotboll eller basket. Där har de fått en hörna med en ramp och fina målningar. Jag intervjuade två av killarna om livet i Khan Younis, om hur det blev skateboard och vad omgivningen säger om det.

Vi frågade hur de känner när de skejtar och även om jag anade svaret innan så kändes det så fint att få höra det av ungdomar i just Gaza, att de känner sig fria. ”Som en fågel”, beskrev den ena killen. Och det var ingen klyscha, det var sanningen. ”När jag skejtar glömmer jag allt annat..” Det är det man önskar dem, att de för en stund får glömma ockupationen, blockaden, de israeliska attackerna, arbetslösheten, fattigdomen, isoleringen..

skejtare

Till för inte så länge sedan var skateboard helt okänt i Gaza, nu vill fler och fler prova. Det började med att en kille från skatejam.org kom till Gaza för drygt ett år sedan och byggde rampen tillsammans med ungdomarna. Det finns i dag 10 brädor i hela Gaza och det går inte att få tag på hjul eller ens grepptejp. Nu jobbar de på möjligheter att få in brädor och tillbehör med hjälp av vänner från olika länder.

Om Skatejam:

Skatejam is a ramp building educational project that connects young people and communities across the world. We teach skills for designing skateparks while promoting shared experiences between young people from different places and cultures.

The project aims at teaching carpentry, general ramp building techniques, skateboarding and art skills to young people, connecting the youth through the Skatejam network.

To be involved in the construction of a skatepark project, to see it beign used and use it afterwards, should give young people a rewarding lifetime experience, which will also provide them with a strong sense of belonging to the community.

 Skatejam intends to promote and stimulate lasting upturns in low-income communities, encouraging and empowering the youth to develop new skills.

När vi står och kollar på när killarna skejtar, dyker plötsligt en kille upp på ett tak i närheten och börjar göra livsfarliga hopp och volter. Vi stod bara och gapade. Jag har sett parkour förut, men det här var helt galet. Helt galet. Han var superduktig. Parkourgruppen i Gaza håller enormt hög klass. De visste inte om det själva förrän de åkte utomlands och kunde mäta sig med andra grupper. Det blev en intervju till tidningen om det och i dag träffade jag en annan parkourkille här på Västbanken och gjorde en av de intressantaste intervjuer jag gjort. Det var intressant att höra dem filosofera om varför just Gazagruppen är så orädd och hur de kopplar sporten till att palestinier i alla tiden tvingats fly från israeliska soldater genom att hoppa över hustak och klättra på murar.

parkour

Som sagt, jag vaknade i Gaza i morse och kommer att somna i Jenin.  Sista frukosten i Gaza för den här gången var med en oroskänsla i magen. Dels för att det hördes skottlossning från israeliska marinbåtarna som hela tiden är närvarande och då och då skjuter mot fiskebåtarna och in mot stranden. Men också på grund av de första nyheterna vi möttes av när jag gick in på twitter. Egyptiska militären har börjat förstöra tunnlarna med bulldozrar, oroligheter vid gränsen i Rafah, en egyptisk soldat dödad så det var bara en tidsfråga innan gränsen där skulle stängas helt. Det som palestinierna befarat.

Jag var nervös att gränsen till Israel skulle vara stängd, men det var den inte. Vi tog oss ut relativt tidigt och det gick ganska snabbt igenom. Men usch vad jag hatar att ta mig igenom Eretz, att gå i den långa tunneln, bli insläppt genom stora betongdörrar som stängs igen bakom en, höra röster från högtalare som talar om vad du ska göra utan att se någon, tar du ett steg åt fel sida så skriker dem och man känner sig helt yr, bli scannad i den där apparaten som är förbjuden på flera ställen i världen och så frågorna innan utresestämpeln.

Som att lämna ett fängelse. Det absolut värsta är känslan efter att vi sagt hej då till våra vänner som tvingas stanna bakom muren. Den känslan. Fy fan.

Taha kom och hämtade på den israeliska sidan och vi begav oss mot Jenin, vilket är några timmars bilresa. Jag var helt känslomässigt utmattad och efter ett tag kom tårarna. Tårar av ilska och frustration. Och över tanken på att lämna våra vänner där bakom murar och taggtrådar. Med en oviss framtid som är helt i händerna på andra. Människor som bara vill leva.

Det var fint att komma fram till Jenin och träffa mina vänner Johanna och Jonatan och deras underbara barn och alla härliga människor de är omgivna av på Frihetsteatern. Jag har flera gånger tänkt tanken att det kanske var ett galet beslut att åka direkt till Jenin från Gaza, men är så glad att jag gjorde det. Känns så grymt bra att var här igen.

Mer om det i morgon, men nu är jag lite mer ikapp i bloggande i alla fall. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s