Första dagen i Gaza. Möte med Gaza Surf Club bl a

Jag och Catrin vid Erez checkpoint
Jag och Catrin vid Erez checkpoint

Det var med fjärilar i magen jag hoppade in i bilen tidigt i morse för att bege mig till Gaza. Förväntansfull men också nervös, eftersom Israel under flera år nekade mig att resa in i Gaza. 2008 hade jag fått tillstånd, men stoppades ändå utan förklaring och efter det dröjde det till 2011 innan jag fick tillstånd igen. När man reser till Palestina måste man alltid ha en plan b.

Jag och Catrin möttes upp vid Erez, den stora checkpointen mellan Israel och Gaza. Det är till skillnad mot vägspärrarna på Västbanken en gigantisk terminal med massor av soldater och administratörer. Det gick relativt smidigt, på en timme var vi på väg i den långa gången mot Gaza. Numera har gången öppet galler, första gångerna jag gick där var det en tunnel vilket var väldigt otäckt. På den palestinska sidan väntade en chaufför som hade med sig våra palestinska tillstånd. En kortare kontroll där också, sen var vi inne. I Gaza. Äntligen!

Tillstånd från Israel att resa in i palestinska Gaza
Tillstånd från Israel att resa in i palestinska Gaza
Där i slutet av gången ligger Gaza..
Där i slutet av gången ligger Gaza..

Vi åkte direkt till PGS samarbetspartner, Gaza Community Mental Health programme (GCMHP) och det var jättekul att vara där igen. Jag beundrar verkligen den organisationen och alla som jobbar där med mental hälsa och mot våld av alla de slag, i ett område där så många människor mår dåligt och har svåra trauman.

I Gaza bor det över 1,5 miljoner människor och over halften är under 18 år. Så många barn här. Instängda i världens största fängelse. Människorna här har gått igenom så mycket. Krig, ockupation, blockad, blodiga bombattacker. Det råder skyhög arbetslöshet och möjligheterna att ta sig någon annanstans är nästan obefintliga. Livet här är inte lätt. Men människorna kämpar verkligen på och alla vi möter är så generösa och varma. Trots hårda liv, skrattar folk mycket här.

Eftermiddagen tillbringade vi på stranden. Vi träffade Gaza Surf Club och gjorde ett reportage, Catrin intervjuade och jag fotade. Jag hittade dem på facebook för ett tag sedan och har verkligen längtat efter att få träffa dem och se dem surfa. Vi pratade med  grundarna av klubben som berättade att de surfat i ungefär 15 år. De har båda tillbringat stora delar av sina liv på stranden och drömde om att surfa redan som barn. Men det dröjde många år innan de fick sin första bräda. Sedan dess har de surfat varje dag och för att försörja sig jobbar de som badvakter. Alla surfare vi träffade beskrev kärleken till sin sport, hur de känner sig fria där ute bland vågorna, hur de under tiden de surfar glömmer allt annat. Det ser så härligt ut när man promenerar längst stranden, surfarna, barn som leker, familjer som grillar, vänner som promenerar.

Men vad man inte ser är att vattnet är grovt förorenat, eller jo det ser man faktisktom man tittar noga. Och periodvis har det inte gått att vara på stranden på grund av israeliska militärbåtar skjutit mot den. Vi får höra historier om när de varit ute på sina brädor när Israeliska F16-plan släppt bomber i närheten. Så är det här, precis som på Västbanken. Alla palestinier har en historia med upplevelser man önskar att ingen behövde uppleva.

I kväll har vi ätit middag med en kille som spelar biljard och i morgon ska vi till biljardhallen och kolla. Han har övertygat oss om att det är en viktig sport att nämna i tidningen. Det blir kul,  vi ger det en chans!

Dagarna här är redan fyllda med spännande möten. Nu är jag så trött så att jag knappt kan skriva..

3 reaktioner på ”Första dagen i Gaza. Möte med Gaza Surf Club bl a

 1. Lotta Schüllerqvist

  Hej Anna! Har läst alla dina dagsrapporter från Gaza och Västbanken, jättefina. Ska bli intressant att se era artiklar så småningom.
  Jag vill bara påpeka ett faktafel – det är drygt hälften av Gazas befolkning som är under 18 år, inte 80 procent som du skriver här.
  Hör gärna av dig när du kommer tillbaka till Stockholm!
  Allt gott!
  Lotta Schüllerqvist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s