Mot nya möten och upplevelser

20130630-184521.jpg
Lämnade Gullmarsplan i soluppgången

Så kom då till slut den 30 juni och min resa till Palestina. Jag har verkligen sett fram emot den och när saker varit jobbiga har tanken på den gett mig energi. Klockan fyra i morse hämtade taxin upp mig i Årsta. Jag lyckades sova lite under natten, men det här var nog den rörigaste packningsproceduren jag någonsin varit med om. Kameror, objektiv, flera telefoner, bandspelare, dator, batterier och tusen miljoner olika laddare. För det är ju inte bara att springa ut och köpa något man glömt i Gaza. Och hur packar man för 40 graders värme när man inte ska ligga på en strand, när klädkoden för det mesta är påklädd!?

Jag flög för första gången raka vägen utan byten i Wien eller Frankfurt. Det är Norweigan som börjat med direktflyg till Ben Gurion och Tel Aviv/Israel. Jättesmidigt var det och jag känner mig mycket piggare än jag brukar efter att tvingats tillbringa några timmar på flygplatsen i Wien.

Väl framme på Ben Gurion så visade jag mitt pass som alla andra och jag fick nästan omedelbart frågan om min organisation, The Palestine Solidarity Association in Sweden som är PGS engelska namn, och de bad mig att gå åt sidan. Jag fick prata med någon säkerhetskille som tog mitt pass och bad mig att gå till bagagebandet för att hämta min väska och sen komma tillbaka (han behöll passet). Det har jag aldrig gjort förut. Jag har blivit inkallad i rum bakom, men aldrig hämtat väskan först, så jag fick typ panik. Vi var två personer som togs in i det där rummet. Där kollades vi och vårt bagage, jag fick frågor och visade intyg. Det kändes som en evighet, men inser efteråt att det inte var mer än 30 minuter från att jag kom tillbaka med väskan innan jag fick gå.

20130630-184436.jpg
Resa här innebär långa bilresor, så vi utsmyckade bilen lite så att jag ska känna mig hemma.

Lyckan att kliva ut från flygplatsen och träffa T som är PGS chaufför och en väldigt god vän efter miljoner timmar i hans bil, är svår att beskriva.

Äntligen är jag i Palestina igen!! Där jag har en del av mitt hjärta.

Jag sover en natt på Jerusalem hotell och sitter nu med bästa WiFin, äter linssoppa och hommous, snackar med sköna människor, bloggar och mailar om möten. Jerusalem hotell är en mötesplats för människor från världens alla hörn, många med något form av uppdrag här. Många palestinier går också hit för att hänga på kvällarna. Så hit brukar jag gå då och då och kommer nog göra nu också, även om jag inte ska sova här mer under den här resan.

I morgon är planen att åka till Gaza.

Uppdraget nu är att producera en skrift om Idrott under ockupation. Jag kommer att skriva texterna tillsammans med Catrin Ormestad som vi gjort de senaste temaskrifterna; Fred och Motstånd, Kolonialism och apartheid och Utbildning under ockupation.

Vi är ett grymt team tillsammans med flera andra inblandade så klart. Det ska jag berätta mer om senare.

Vi har inbokade möten med surfare, dansare, fäktare, fotbollsspelare etc. Ska bli så himla himla spännande. Vi ska visa svårigheterna att bedriva idrott under ockupation. Men också på allt det positiva, hoppet och drömmarna det ger människor. Glädjen.

I uppdraget under resan ingår också att besöka de projekt som PGS stödjer sedan många år tillbaka, vilket bland annat är en idrottsklubb i Abu Diis, en läsestuga i Abu Dis och ett ungdoms och aktivitetscenter i flyktinglägret Askar. Och våra samarbetspartners i Gaza; Gaza Community Mental Health Programme. De gör alla ett fantastiskt jobb och jag lär mig mycket varje gång jag besöker dem. Jag är väldigt stolt över de projekt och samarbeten PGS har här.

Jag brukar vara flitig med att blogga från mina resor, men det är ju mycket som skall funka, som att det ska finnas elektricitet och uppkoppling. Men ambitionen är att den som vill ska kunna följa med under resan..

5 reaktioner på ”Mot nya möten och upplevelser

  1. Du får gärna hälsa personerna i Askar från den unga svenska kille (Beter) som med glädje fick lära känna dem för exakt ett år sedan! Hoppas du lyckas blogga en del, då detta redan varit intressant läsning.

    1. anna

      Hej Peter. Tack, jag kommer att blogga så bara hoppas att jag får upp dem på nätet, annars blir det lite i efterhand.

      Jag ska hälsa Askargänget. Va kul!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s