Solidaritet, engagemang, passion och gemenskap

20130617-121547.jpgDet blev fantastiska dagar i Sjövik. Som alltid. Det är ju personerna som kommer dit som gör seminariet, tillsammans med den goda maten. Att samla över hundra personer som alla brinner av engagemang för samma sak, ger en häftig energi. Engagemang, passion, solidaritet och gemenskap! Det är också en väldigt harmonisk miljö. Att så många vanligtvis stressade människor plötsligt hamnar i den här harmoniska miljön är också spännande. Folk som annars vid möten måste rusa till tåg eller nästa möte, har tid. Detsamma gäller ju mig, även om jag är en av arrangörerna och kanske har lite mer runt omkring än andra, så hinner man prata färdigt. Ta en promenad ner till vattnet eller sitta kvar efter middagen.

Även om vi alltid försöker göra ett luftigt program, så blir det väldigt intensivt. Så många historier att ta del av, så mycket kunskap och efter varje punkt intressanta diskussioner som skulle kunnat hålla på i timmar. För mig var blocket om vatten väldigt lärorikt. Vattenfrågan visar ockupationen och orättvisorna på ett väldigt tydligt sätt. Israel har total kontroll över alla vattenresurser. Och som Mohammad Othman sa: ”vatten är nödvändigt för ett land som ska utvecklas. Utbildning är viktigt, men vatten är grunden till allt liv”.

Sen var Lihi Joffe från Israel och organisationen New Profile grym. Hon är feministisk aktivist som arbetar mot militariseringen i Israel. Dessutom är hon vegan och med i Anarkister mot muren. Så vi fann varandra kan man säga. Hennes föredrag var jätte jätteintressant. Ett viktigt perspektiv för oss att lyssna till vad som görs i Israel och hur det är att växa upp där. Hur man redan som barn fostras in i ett militaristiskt tänkande.

Det blev också många starka vittnesmål om kvinnors situation och diskussioner om hur det är att leva som kvinna i ett konservativt samhälle under ockupation.

Nu hinner jag inte skriva mer, för nu är gästerna från Palestina och Israel i Stockholm och vi ska snart promenera till Hermans på Fjällgatan för att äta lunch. Sen vidare till ett möte inne på Sveavägen.

Men tack alla som kom till Sjövik och bidrog till ännu ett lyckat seminarium.

20130617-121638.jpg

20130617-121650.jpg

20130617-122159.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s