Så många fina möten. Sjövik dag 1

Jag och Mohammad Othman i Stockholm igår. Foto: Bill Houston
Jag och Mohammad Othman i Stockholm igår. Foto: Bill Houston

Känner mig väldigt hemma här på Sjöviks Folkhögskola nu. Det är 11:e seminariet och jag tror att jag har varit med på alla, eller nästan i alla fall. Många bekanta ansikten, men också nya. Sjövikshelgen är något av en höjdpunkt i mitt jobb. Eller det är ju så mycket mer än jobb för mig. Men det vet ni redan. Jag älskar att vara här. Ta del av människors historier. Engagemanget. Solidariteten. Gemenskapen.

I dag började vi med en presentation av gästerna från Palestina och Israel, bara det var intressant som ett föredrag i sig. Grymma är de allihop och jag ser verkligen fram emot att höra deras olika presentationer.

Hanan Abu Nasser är student och aktivist från Gaza. Alex Abu Atta jobbar med vattenfrågor på Västbanken, Wafa Jamil Espvall är dokumentärfilmare ursprungligen från Gaza men bor nu i Ramallah, Sanaa Abuarram från byn Yatta på Västbanken där hon jobbar med kvinnofrågor, Mohammad Othman aktivist från Västbanken som skrivit flera böcker, en om vatten och Lihi Joffe som är feministisk aktivist från Israel. Hon är aktiv i organisationen New Profile som jobbar mot militarisering i Israel.

Vad säger man!? Fantastiskt gäng. Sen är vi några svenska talare också. Anna Björkman från Kvinna till Kvinna och Jan-Erik Gustafsson från KTH som är expert på vattenfrågor och så jag.

Vi inledde konferensen med att Lena Lönnkvist från Sjöviks Folkhögskola som arrangerar det här tillsammans med PGS och några fler organisationer, talade. Hon berättade om sin tid som följeslagare i Hebron. Evert Svensson som på söndag fyller 88 år berättade sen om sitt mångåriga engagemang inom socialdemokratin. Om med och motgångar. Det var han som fick Olof Palme att bjuda Arafat till sverige 1983 när det av många ansågs som väldigt kontroversiellt.

Wafa visade en av sina filmer. the Roots. En oerhört stark dokumentär om identitet och mark. En bra introduktion inför i morgon när det blir tema vatten på förmiddagen och om kvinnors situation i Palestina på eftermiddagen.

Nu är det filmvisning, kvällspromenader, surfande och häng.

20130614-230031.jpg
Wafa och Marco
Jag och Hanan
Jag och Hanan
20130614-230046.jpg
God natt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s