Mot Sjövik och ilska över biståndsministerns uttalande

Sitter på tåget mot Dalarna och det 11:e Sjöviksseminariet. Förväntansfull, men också lite nervös och orolig att vi ska ha glömt något. Men det hör till. Det är alltid mycket att fixa med i sista stund, gäster som inte får visum, omflyttningar i programmet, packande av allt som skall med och hämtningar på Arlanda etc.

Årets fokus är två, kvinnors situation i Palestina och vattenfrågan. Ska bli väldigt kul att träffa gästerna från Palestina och Israel och ta del av deras berättelser. Jag ska också prata, sist av alla på söndag. Knyta ihop och inspirera till engagemang! Det ska också som alltid bli jättekul att träffa aktivister från hela Sverige, över hundra är anmälda. Det är kanske det allra bästa med Sjöviksseminariet, alla möten som blir vid fikabord, kvällspromenader etc. Många från PGS lokalgrupper kommer, en del som jag haft mycket mailkontakt med och som jag nu ska få ett ansikte på.

Ser i mitt twitterflöde att biståndsminister Gunilla Carlsson har uttalat sig nu på morgonen att hon vill dra in stora delar av biståndet till Palestina på grund av att de inte uppvisar resultat. Jag ser som tur är också många kloka motreaktioner, från höger till vänster.

Gunilla Carlsson har precis varit på resa både i Palestina och Israel och det hon hälsat därifrån i artiklar och på twitter har varit en förtvivlan över ockupationen och Israels fortsatta expansion av bosättningar. Hon har också konstaterat att Palestinierna behöver mer bistånd.

Och så kom det här. Katastrof! Man ska dra undan benen för palestinierna och straffa dem för att Israelerna attackerar och förstör biståndsprojekt. Det logiska skulle ju istället vara att begära ersättning från Israel för förstörda biståndsprojekt. OCH att avbryta de förmånliga handelsavtal som Israel i dag har med EU. OCH att begära ersättning av Israel för förstörda biståndsprojekt?

PGS kommer självklart att uttala sig om detta. Yvonne, vår projektsamordnare håller tillsammans med biståndsutskottet på att skriva ihop något.

Det blir fint att kunna diskutera det här med andra på seminariet också.

Jag planerar att blogga därifrån, men vet aldrig riktigt hur det är med tid och uppkoppling för det. Planen är också att twittra från Palestinagruppernas konto @palgrupperna. Följ gärna med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s