Rött kort till israelisk apartheid

Första matchen palestinska landslaget tilläts att spela på hemmaplan 2008. Mot Jordanien. Foto: Anna Wester
Första matchen som det palestinska landslaget tilläts att spela på hemmaplan. 2008 mot Jordanien.                                 Foto: Anna Wester

Nu drar slutspelen i U21-EM i fotboll i gång. I Israel. I över ett år har det pågått kampanjer i flera länder för att försöka förmå UEFA att flytta turneringen från Israel. Flera stora fotbollsprofiler och andra kända personer, så som Desmond Tutu har ställt sig bakom kampanjen. Aktivister har ordnat demonstrationer, skrivit debattartiklar ordnat twitterstormar för att uppmärksamma omvärlden och UEFA på Israels brott mot internationell rätt och mänskliga rättigheter.

Vi som stödjer kampanjen anser att det är oacceptabelt att Israel har tilldelats värdskapet för turnéringen. Detta framför allt på grund av att de hindrar palestinierna från att spela fotboll, eller utöva någon annan idrott på professionell nivå. Också flera barn som spelat fotboll på gatan har dödats eller skadats av israeliska armén.

Israel kommer att kunna använda värdskapet för att ge en positiv bild av landet, samtidigt som de ockuperar och förtrycker det palestinska folket bakom murarna.

Flera palestinska fotbollsspelare har fängslats utan rättegång och några har hållits inlåsta i flera år vilket inneburit slutet för deras karriärer. Spelare hindras regelbundet från att ta sig till landslagssamlingar och flera spelare har nekats att flytta till andra städer trots att de skrivit på för ett annat lag. Lag på Västbanken och Gaza tillåts inte att mötas och lag på Västbanken som egentligen bara har en timmes färd till varandra kan inte träffas på grund av vägspärrar, krav på tillstånd och murar. Detta göra det omöjligt att ens ha en fungerande liga. I dag har man det i alla fall, trots problemen, men under flera år på 2000-talet låg den högsta serien nere. Israel har vid flera tillfällen bombat sönder palestinska fotbollsarenor och man har även använt dem för massarreseringar, speciellt under den andra Intifadan.

Jag och två kollegor sammanställde en rapport om palestinsk idrott för PGS för några år sedan, Idrott under ockupation. Den är tyvärr fortfarande aktuell.

Sverige är ju inte med i slutspelen i U21-EM, men flera organisationer är här deltar självklart ändå i kampanjen. I England och Norge är engagemanget dock större och där har vissa fotbollsspelare och tränare ställt sig bakom kravet att flytta spelen.

UEFA har helt klart påverkats av kampanjerna, men man kommer inte att flytta spelen. Tyvärr. Men vi kommer fortsätta kampanjen som en motvikt till den möjligheten Israel nu får att sprida positiv PR.

Här kan du läsa mer om kampanjen: Red Card Israeli Racism

Sönderbombad fotbollsarena i Gaza. (Bilden lånad från Electronic Intifada)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s