För ett fritt Palestina. Bojkotta Israel! del 2

Tidigare pratade man om bojkott och sanktioner. Men när det palestinska BDS-uppropet kom 2005 började vi istället använda begreppet BDS. I början diskuterades det i Sverige huruvida vi verkligen skulle ha samma förkortning som för engelskans Boycott, Divestment and Sanctions. Desinvestering är ju ett ganska ovanligt ord och vi var lite inne på att använda ordet avinvestering istället. Vi kom ganska snabbt fram till att fördelarna med att kunna att använda samma förkortning över hela världen övervägde. Så BDS blev det.

Bojkott, Desinvestering och Sanktioner

Vad innebär då BDS!?

BDS är inte ett mål i sig, utan en metod för att nå målet som när det gäller Palestina/Israel innebär ett slut på ockupationen och en rättvis fred. Och som jag skrev i förra inlägget så kommer vädjan om BDS-aktioner mot Israel från en bred samling av palestinska organisationer. Jag beskrev då också styrkorna med BDS.

BDS-rörelsen riktar sig mot den israeliska ockupationen, inte mot enskilda individer. Israeler som tar avstånd från ockupationen och diskrimineringen av palestinier ska inte vara föremål för bojkott eller sanktioner.

Okej, tar B:et D:et och S:et i tur och ordning.

Bojkott är konsumentens verktyg, något som alla kan göra utan att det tar särskilt mycket tid. Det handlar helt enkelt om att inte köpa varor som produceras i Israel och en del väljer också att bojkotta varor från företag som har affärsrelationer med företag i Israel. Läs mer om konsumentbojkott och PGS kampanj Påverka din butik.

Många väljer i dag att endast bojkotta varor från ockuperad mark, det vill säga från bosättningar. (Alla bosättningar är illegala enligt internationell rätt). Jag tycker att det är bra, även om jag och PGS förespråkar en totalbojkott. Det som är viktigt om man väljer att bojkotta just varor från bosättningar tycker jag är att man inriktar sig på FÖRETAG som har verksamhet på ockuperad mark. Flera affärer säger att de kan garantera att deras varor inte är gjorda i en bosättning, men samma företag kan då ha skickat just de avokados som odlats på ockuperad mark till ett annat land, eller en annan affär. Och då är det ju meningslöst. Man kan tänka om det skulle gälla barnarbete; ”just den här fotbollen är inte gjort av ett barn, utan de som är gjorda med barnarbete har vi skickat till andra länder..”

Sen är det väldigt svårt i dag att säga om en produkt är gjord på ockuperad mark eller inte, så ska man vara säker så blir det till att låta bli israeliska varor. Det pågår också kampanjer för att man ska märka bosättarvaror. Det är också bra, borde vara självklart. MEN jag tycker att det enda rätta vore att förbjuda handel med varor från bosättningar eftersom de är illegala och inte omfattas av handelsavtal med Israel. Kampanjer för ett förbud mot bosättarvaror  pågår också och det finns de som driver det inom EU.

Bojkott innefattar också akademisk, kulturell, idrotts- och turistbojkott. (Jag ämnar komma tillbaka till detta i senare inlägg)

D:et i BDS står för desinvestering och innebär att företag, banker och institutioner väljer att inte stödja den israeliska ockupationen. Det kan handla om att inte investera eller samarbeta  med israeliska företag eller undvika etablering på den israeliska marknaden. Inget företag som säger sig stödja internationell rätt och mänskliga rättigheter bör etablera sig i Israel.

Desinvestering är ju bara företagen som kan besluta om, men vi kan påverka dem. Det man själv kan göra är att se över sina egna eventuella besparingar så att de inte placeras i företag som stödjer ockupationen.

Sanktioner har länge använts av det internationella samfundet mot länder, regimer eller politiska rörelser som ansetts bryta mot internationell rätt eller andra regelverk. Sanktioner införs för att försöka påverka statens, gruppens eller individens beteende genom ekonomiska och politiska åtgärder. Det finns olika former av sanktioner; alltifrån total blockad till riktade åtgärder mot individer eller grupper.

Sanktioner kan bara tillämpas av stater och internationella organ. Det civila samhällets roll är att uppmana till sanktioner och övervaka deras efterlevnad. Att ställa krav på våra makthavare att införa sanktioner är ett sätt att se till att de tar sitt ansvar vad gäller internationella lagar och mänskliga rättigheter.

FN och EU har idag sanktioner mot ett 20-tal länder och grupper på grund av olika brott mot internationell rätt och FN-resolutioner. Men mot Israel har det aldrig införts sanktioner trots att de hela tiden bryter mot folkrätten och FN-resolutioner. Israel belönas istället med olika förmånliga samarbeten. Det borde vara första åtgärden, att sluta belöna Israel och att avbryta samarbeten där de bryter mot inskrivna paragrafer om krav på mänskliga rättigheter.

(Läs mer i PGS bok Bojkott, Desinvestering och Sanktioner som kan beställas här)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s