För ett fritt Palestina. Bojkotta Israel! del 1

BDS-aktion på Medborgarplatsen i Stockholm. Foto: Anna Wester
BDS-aktion på Medborgarplatsen i Stockholm. Foto: Anna Wester

Bojkott fungerar. Det är bevisat, om än inte i alla lägen. Bojkott är inte alltid den effektivaste metoden för att uppnå fred eller få slut på ett förtryck. Men när det gäller Palestina/Israel så uppfylls alla kriterier för att bojkottkampanjer skall fungera. Sedan palestinierna kom med ett upprop med en vädjan till omvärlden om BDS (bojkott, desinvestering och sanktioner) 2005 har den internationella BDS-rörelsen nått stora framgångar. Internationella företag har avbrutit sina samarbeten med israeliska företag eller flyttat sin verksamhet från ockuperad mark, stora artister har ställt in spelningar i Tel Aviv, kända akademiker har avböjt att medverka vid konferenser och så vidare. Att Israel påverkats av BDS-rörelsen är helt klart, då de desperat försökt stifta lagar som förbjuder BDS.

Många menar fortfarande att bojkott inte är rätt metod. Andra tycker det räcker att bojkotta varor från ockuperad mark/illegala bosättningar och det pågår också kampanjer för att bosättarvarorna skall märkas så att konsumenten själv kan avgöra om de vill köpa den eller inte.

Jag ska förklara varför jag och PGS tycker att omvärlden måste följa palestiniernas uppmaning om BDS. Jag vill också diskutera lite kring bojkott av varor från bosättningarna – något jag stödjer även om PGS vill se en bojkott av alla israeliska varor och om man ändå väljer bojkott av bosättarvaror det en del att tänka på kring det. Jag planerar att i ett antal blogginlägg berätta mer om BDS och vad man kan göra som individ. PGS kör nu en kampanj för att lyfta fram vikten av konsumentbojkott.

Palestinierna har en lång tradition av ickevåldsprotester mot ockupationen. BDS är i dag en viktig del i ickevåldsmotståndet. 2005 publicerades BDS-uppropet som uppmanar internationella enskilda organisationer och individer att införa breda bojkott- och sanktionsåtgärder gentemot Israel, tills dess att Israel lever upp till sina skyldigheter enligt internationell rätt och erkänner palestiniernas rätt till självbestämmande.

Det var och är en bred samling palestinska organisationer bakom uppropet. Från början 170 stycken, i dag ännu fler. Det som gör denna vädjan så kraftfull är att organisationerna bakom uppropet verkligen representerar det palestinska folket; politiska partier från höger till vänster, fackförbund, frivilligorganisationer, religiösa samfund och akademiska institutioner. I dessa organisationer finns representanter för palestinier som lever som flyktingar i andra länder, palestinier på Västbanken, i Gaza och Östra Jerusalem och palestinier inne i Israel.

En av de främsta styrkorna med BDS är att det är en ickevåldsmetod. Palestinierna har enligt FN-stadgan rätt att göra även väpnat motstånd mot ockupationen, men de få försök som har gjorts inte lett framåt. Däremot har ickevåldsmotståndet satt konflikten på den internationella agendan vid ett flertal tillfällen. Som till exempel under den första Intifadan.

BDS-rörelsen började växa 2005 och i dag pågår bojkottkampanjer av olika slag runt om i hela världen. Den palestinska organisationen BNC (bdsmovement.net) samordnar de internationella kampanjerna. Även israeliska organisationer har anslutit sig till BDS-rörelsen. (Boycott from Within, Who Profits m fl)

Det finns många farhågor kring bojkott, att det ska slå fel och få motsatt effekt. Det finns flera exempel på när sanktioner är/varit dåliga, då den fattiga befolkningen i landet drabbats mycket hårt. Ett exempel är bojkotten mot Palestina efter att Hamas vunnit ett demokratiskt val, ett annat sanktionerna mot Irak då civilbefolkningen drabbades hårt. Det mest pekar på att sanktioner mot Israel skulle fungera, och ett viktigt själ är att den förtryckta befolkningen, palestinierna, ber om en bojkott.

Israel ingår i många förmånliga samarbeten bland annat inom EU, trots att de bryter mot internationella överenskommelser. Man skulle komma långt bara genom att sluta belöna Israel. Den israeliska ekonomen Shir Hever argumenterar för att BDS fungerar mot Israel. BDS-åtgärder skulle främst drabba de högre samhällsklasserna, eftersom exportindustrin framför allt är kopplat till den ekonomiska eliten i Israel samtidigt som det är dem genom sin politiska makt som har möjlighet att förändra situationen. Israel är beroende av importerade varor känsliga för internationella åtgärder.

BDS handlar heller inte bara om ekonomi, utan om en viktig markering att så länge landet ockuperar och bryter mot internationell rätt är man utsatta för bojkotter.

De mest centrala argumenten för BDS (ur PGS bok Bojkott, desinvestering och Sanktioner, 2010 av Johanna Wallin och Jonatan Stanczak)

– Palestinier har med BDS-uppropet hörsammat omvärldens begäran om en enad rörelse med tydliga mål. Det initiativet måste ges aktivt stöd och få konkreta effekter. Den centrala frågan är: Om inte omvärlden stöder BDS, så vad? Om inte omvärlden stöder icke-våldsmotstånd, så vad?

– Historien har visat att BDS-initiativ har lett till positiva resultat. Sydafrika under apartheid är ett välkänt exempel. Andra exempel är avkolonialiseringsprocessen i Indien och medborgarrättsrörelsen i USA.

– En koordinerad BDS-rörelse sänder tydliga signaler till Israel att landets brott mot FN-resolutioner, internationell rätt, mänskliga rättigheter och andra internationella normer inte längre tolereras.

– BDS sätter press på regeringar och internationella organ att agera i enlighet med internationell rätt.

– BDS ökar medvetenheten bland allmänheten, både i omvärlden och i Israel, för de brott som den israeliska staten och militären begår.

– BDS mobiliserar och skapar möjligheter för människor att utföra konkreta solidaritetshandlingar i sin vardag.

– BDS-rörelsens kanske främsta styrka är att den har potential att samla en mängd organisationer och individer med olika bakgrund, erfarenheter och åsikter i en rörelse som kan arbeta på olika nivåer samtidigt, mot gemensamma mål

– BDS-rörelsen har ett mycket tydligt mål, som är högst rimligt: att förmå Israel att upphöra med en illegal ockupation och respektera internationell rätt. Detta gör egentligen BDS ganska självklart. Sluta belöna den som bedriver folkrättsbrott och kränker mänskliga rättigheter – det är BDS.

PGS rapport Bojkott, Desinvestering och Sanktioner kan beställas här.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

En reaktion på ”För ett fritt Palestina. Bojkotta Israel! del 1

  1. Gunnar Johansson

    En perfekt sammanfattning i apellerna i slutet av artikeln. Artikeln är mycket bra! Viktigt att betona att både konsumentbojkotten (som är så förtjänstfullt beskriven) och den kulturella-akademiska isoleringen och inte minst att apartheid Israel isoleras från allt utbyte när det gäller sport och idrott Apartheid och idrottsutövning är oförenliga företeelser. Apropå att märka bosättarvaror är det en farlig väg. risken att dessa varor blir en del av handeln kan uppfattas som ett de factoerkännande av bosättningarna. Då är det bättre att gå den andra vägen och kräva garantier för att inga varor ELLER insatsvaror kommer från de ockuperade områdena. Problemet med att palestinierna kan hamna i samma säck undviks ju av att staten Palestina är erkänd av FN Palestiniernas varor är helt legalt märkta Produkt of Palestine eller liknande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s