När journalister påverkar skeenden

Läser om hur journalister från kvällstidningar betalar ungdomar för filmer på brinnande bilar. Att de genom att erbjuda flera tusen kronor för en film faktiskt bidrar till att bilar brinner. Som en ung kille uttrycker det: ”Ja, men de vill ju betala oss för att bränna bilar. De säger åt oss att filma när vi bränner bilar i Husby, och att vi får sjutusen för en bra film” ( Aftonbladet och Expressen betalar oss för att bränna bilar i Husby.)

Första tanken är även hos mig att detta inte kan vara sant. Men så kommer jag att tänka på en händelse som inte handlar om samma sak, men väl om hur journalister påverkar skeenden.

När det först kom ut i flera arabiska länder att en svensk tidning publicerat Muhammedkarrikatyrerna för några år sedan var jag i Palestina. Inte bara jag, utan halva världens journalistkår. Det hade nämligen varit ett val där. Så enklast blev ju då att rapportera om protesterna mot Sverige därifrån. Några journalister to helt enkelt med sig en svensk flagga till en av städerna på Västbanken och la ut  den på marken. Så frågade de några unga killar som samlats runt flaggan vad de tyckte om att Sverige skändar profeten Muhammed!? Ungdomarna blev arga och triggade upp varandra inför kamerorna, började stampa på flaggan och det slutade med att flaggan brann.

Bilder på arga palestinska ungdomar som stampade på en svensk flagga visades sen om och om igen i tv.

Jag kommer på flera exempel nu och hoppas att det här blir en fråga som debatteras mer. Journalisternas påverkan på händelser. Och om moral.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s