Nakbatalet

Talet som jag höll under manifestationen för att minnas Al Nakba på Sergels torg 15 maj. Det var lite längre när jag väl höll det. Jag brukar bara skriva ner stommen och sen pratar jag en del fritt omkring.

Vi har samlats här i kväll för att uppmärksamma att det är 65 år sedan Al Nakba. Katastrofen – när staten Israel utropades och över 750 000 palestinier drevs på flykt och 500 byar jämnades med marken.

Att det är 65 år sedan FN antog resolution 194 om alla flyktingars rätt att återvända. Och att det nu är 46 år sedan Israel ockuperade Västbanken, Gaza och Östra Jerusalem och människor återigen drevs på flykt

I mer än 65 år har de palestinska flyktingarna väntat på att få återvända. I mer än 65 år har det palestinska folket väntat på möjligheten att få leva ett värdigt liv, att få bilda en egen stat.

Vi är också här för att påminna om att Al Nakba inte var en enskild händelse 1948. Det är en ständigt pågående verklighet som inkluderar etnisk rensning och dagligt förtryck av det palestinska folket. Ännu idag lever miljoner palestinier som flyktingar runt om i världen.

Trots att detta får pågå år efter år. Efter år. Utan att omvärlden på allvar gör något för att få ett slut på ockupationen, ger inte palestinierna upp. Motståndet mot ockupationen som i dag nästan uteslutande sker genom ickevåld pågår också det år efter år. Varje vecka ordnas det protester i byarna runt om på Västbanken; mot muren, de illegala bosättningarna och landstölderna. Protester som slås ner brutalt av israelisk militär.

Så också i dag. Hela dagen har det kommit in rapporter om Nakbademonstrationer som har mötts av tungt beväpnad israelisk militär.

Palestinierna vädjar till omvärlden att stödja deras ickevåldsmotstånd, att ställa sig bakom det upprop som en unik bredd av runt 200 organisationer från det palestinska civila samhället står bakom – det så kallade BDS-uppropet. Det är en vädjan om bojkott, desinvestering och sanktioner mot staten Israel så länge som ockupationen pågår och en rättvis fred har kommit till.

Palestinagrupperna anser det som allas vår skyldighet att ställa sig bakom detta. Och jag säger som jag gör varje gång jag får tillfälle,

Om vi inte stödjer detta ickevåldsinitiativ, vad ska vi då stödja?

Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa, Palestinska föreningen i Stockholm, Judar för Israelisk Palestinsk fred, SSU, Ung Vänster och Palestinagrupperna i Sverige hälsar er välkomna till denna manifestation.

Vi kommer att stå här varje 15 maj för att påminna om den pågående katastrofen till dess att den upphör. Till dess att Palestina är fritt och de palestinska flyktingarna erkänns sin rätt att återvända.

2 reaktioner på ”Nakbatalet

 1. Hej Anna, tack för talet. Har just återvänt från Palestina – och Israel. Tolv år sen min förra vistelse. Naturligtvis var det chockartat. EUs och andras protester är ett skämt. Västbanken äts upp. Total straffrihet råder. Läser Raja Shehadehs Palestinian Walks – notes on a vanishing landscape. Raja försöker se bortom det som bara blir värre och värre: However large and formidable (settlements and walls) they once have been, someday they will all crumble and return to the land. Conquerors come and go, but land remains. Tröst, men en klen tröst för de nu levande. Vackert och sorgligt. Mvh/Per Allan

  1. anna

   Hej, fint att höra av dig och att du delar med dig. Jag förstår att det var chockartat. Även om jag åker relativt ofta, är jag alltid fylld av de där känslorna när jag kommer tillbaka hem. Vi får göra vad vi kan.
   Vi hörs!
   Anna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s