Lyckad filmfestival och ny chans med bra filmer på CinemAfrica

I söndags ordnade PGS lokalgrupp i Stockholm tillsammans med Ship to Gaza Stockholm en liten dokumentärfilmfestival i Årsta folkets hus. Tre enormt bra och viktiga filmer visades, Roadmap to apartheid, Israel vs Israel och Five broken Cameras. Efter filmerna var det samtal och diskussion. Jag pratade efter Roadmap, om apartheid. Eller mest svarade på frågor, för folk var ju tagna av den fantastiska filmen.

Jerusalem Kebab i Gamla Stan var där och fixade billiga falaflar mellan filmerna. De har förövrigt en Insamlingsbössa från PGS (Palestinainsamlingen) på restaurangen.

Evenemanget blev verkligen lyckat, bra arrangerat och kul att så många tog sig till Årsta denna soliga söndag.

På onsdag drar filmfestivalen CinemAfrica i Stockholm igång och de har också filmer med temat Palestina/Israel vs Sydafrikas apartheid på programmet, bl a Roadmap to Apartheid. Fick det här mailet i dag och vill gärna förmedla vidare till alla intresserade:

Filmfrukost 16 mars CinemAfrica Filmfestival 2013 – Freedom is incomplete
LÖRDAG 16 mars kl. 11-14: Freedom is incomplete

I två gripande dokumentärfilmer dras paralleller mellan det sydafrikanska apartheidsystemet och dagens israeliska ockupationspolitik.

Roadmap to Apartheid, Sydafrika, 90 min (dokumentär)
En ambitiös dokumentär som visar på likheterna mellan apartheid i Sydafrika och Israels behandling av palestinier. Filmen granskar apartheid och även samarbetet mellan Israel och Sydafrika: kolonialism, påtvingad migration, vapenutbyte och militär träning. Växlingarna mellan nyfilmat material, arkivfilm och intervjuer skapar en film som berör och ökar vår förståelse för hur maktmissbruk och förtryck fungerar.

One Day After Peace, Sydafrika, 86 min (dokumentär)
Robi Damelins son dödades av en krypskytt under tjänstgöringen i den israeliska armén på Västbanken. Istället för att väcka hämndbegär stärkte förlusten hennes engagemang för fred. Hon återvänder till födelselandet Sydafrika som hon lämnande för 40 år sedan. Här ser hon likheter mellan de två länderna och frågar sig om Sydafrika sannings- och försoningskommission tjäna som modell också för Israel/Palestina? En stark film om modet att välja hopp i de svåraste av tider.

Biljetter köps via Bio Rio, http://www.biorio.se

Filmen kommer introduceras av Dror Feiler.

En reaktion på ”Lyckad filmfestival och ny chans med bra filmer på CinemAfrica

  1. Pingback: Cinema Palestine, en söndag i Palestinas namn. | Ship to Gaza Stockholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s