tack svt

Jag är så glad att svt igår visade filmen Five broken cameras/Fem förstörda kameror. En film som visar livet under ockupation och motståndet i de palestinska byarna. En väldigt stark och viktig film. Jag genomgår hela känsloregistret när jag ser filmer från Palestina som verkligen skildrar hur det är och i den här filmen var dessutom flera personer jag känner med.

Filmen fick mig att förflyttas dit. Jag kände lukterna, andades in tårgasen, kände värmen. Förtvivlan och oron. Men också kampviljan, gemenskapen, beslutsamheten, stoltheten.

Glad att så många människor fick möjlighet att se de palestinska barnens utsatthet, hur ockupationen påverkar varje del av människors liv. Det finns ingen trygg plats. Men också att folk i byarna fortsätter att göra motstånd mot de illegala bosättningarna som äter upp deras mark och mot den olagliga muren som går tvärsigenom deras odlingar och marker, trots att de möts med våld och förtryck. Den israeliska armén, en av världens starkaste med avancerade vapen – mot civila som genom ickevåld försvarar sina rättigheter och sin mark.

Jag hoppas att filmen bidrar till att fler människor vågar ta ställning i den här konflikten. Ta ställning för palestiniernas rättigheter, för ett slut på ockupationen. För en rättvis fred. Vill man israelernas bästa är det också den enda vägen att gå. Det finns bara förlorare i den här konflikten. Tänk vad det gör med alla unga människor i Israel att vara en del av ockupationsmaktens armé.

Om du missade filmen kommer den att visas på en filmfestival i Årsta folketshus den 10 mars. Palestinagruppen i Stockholm, Ship to Gaza med fler ordnar och det kommer att visas flera bra filmer. Det kommer också vara en del föredrag och samtal, jag är själv inbjuden att prata om Israels apartheid. Påminner när det närmar sig!! (Borde väl komma på svtplay också, hittade inte nu dock)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

En reaktion på ”tack svt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s